- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, τονίζει η αγγλίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτρέποντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να κλειστεί η διευθέτηση.
Η Μέι σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο, κάτι που αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
«Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης», αναφέρει το κείμενο.
«Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς το ΗΒ εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του ΗΒ».
Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αυστρία για να συζητήσουν κυρίως για το διαζύγιο. Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτηρίζει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής «σημαντικό ορόσημο».
Ο Ράαμπ σημείωσε πως το Λονδίνο επιμένει στην πρότασή του για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του ΗΒ, με την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ, ζήτημα που αποτελεί ένα από κυριότερα εμπόδια για το κλείσιμο συμφωνίας.
Την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βελτιώσουν την πρότασή τους για τη διαχείριση των συνόρων μετά το Brexit.
Η Μέι επιχειρηματολογεί στο άρθρο της στη Welt ότι η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της βρετανικής νήσου.
«Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα», εξηγεί. «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».
Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ, σε συνδυασμό με έναν «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας», κρίνει η Μέι. Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές, συμπληρώνει.