- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Περίπου 18.000 παράτυποι μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά ξηράς από τον Ιανουάριο, επταπλάσιος αριθμός σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον το ένα πέμπτο των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη φθάνουν διά ξηράς.
«Οι 17.966 αφίξεις διά ξηράς στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 είναι επτά φορές πάνω σε σχέση με τις 2.464 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΔΟΜ.
Η αύξηση των αφίξεων διά ξηράς συμπίπτει με μια μείωση των αφίξεων διά θαλάσσης, καθώς η διαδρομή από τη Λιβύη καθίσταται όλο και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των περιπολιών της λιβυκής ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 74.500 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, έναντι σχεδόν 129.000 πέρυσι την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η διαδρομή διά ξηράς που ακολουθούν πιο συχνά οι παράτυποι μετανάστες είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όπου οι αρχές κατέγραψαν συνολικά 12.166 αφίξεις διά ξηράς από την αρχή του έτους. Συγκριτικά, η Ελλάδα είχε καταγράψει στη διάρκεια ολόκληρου του 2017 περίπου 5.550 αφίξεις διά ξηράς.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους 6.000 παράτυπους μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά ξηράς από τον Ιανουάριο, «η πλειονότητα» έχει φθάσει «στη Θέουτα και τη Μελίγια», δύο ισπανικούς θύλακες στο βόρειο Μαρόκο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Τζόελ Μίλμαν.
Οι θύλακες αυτοί, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, περιβάλλονται από ψηλούς φράχτες που αποτελούν τακτικά τον στόχο «επιθέσεων» από μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Τουλάχιστον το 50% όσων φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.