Κοσμος

Πρώτη φορά Γερμανός καγκελάριος στο Νταχάου

Η κ. Μέρκελ, χτες, στο διαβόητο μνημείο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Νταχάου, πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και νυν μνημείο, επισκέφτηκε χτες η κ. Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της προεκλογικής της περιοδείας τόσο για τις εθνικές, όσο και για τις τοπικές εκλογές της Βαβαρίας, τον ερχόμενο μήνα.

Είναι η πρώτη φορά που καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται αυτό το χώρο.

Η κ. Μέρκελ, αφού απέτισε φόρο τιμής στα θύματα, δήλωσε πως η επίσκεψη στο Νταχάου τη γεμίζει «θλίψη και ντροπή». «Την εποχή εκείνη το στρατόπεδο βρισκόταν πολύ κοντά μας. Όποιος το ήθελε, μπορούσε και να δει και να ακούσει τι συνέβαινε. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην ξανασυμβεί ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να προσποιηθούμε πως δεν ακούσαμε ή δεν είδαμε», είπε στην ομιλία της, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και δεχόμενη τη γενική ευθύνη της τότε γερμανικής κοινωνίας για το στραtόπεδο.

Στο τέλος της περιοδείας της στη Βαβαρία, η Γερμανίδα καγκελάριος ήπιε, ως είθισται, ένα ποτήρι μπίρα. Η μπίρα, μαζί με τη BMW, την ασπιρίνη και τη Μπάγερν Μονάχου είναι τα γνωστότερα βαβαρικά προϊόντα.

Το Νταχάου είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Μόναχο. Εκεί άνοιξε το 1933 το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ, στις εγκαταστάσεις ενός εγκαταλειμένου εργοστασίου πυρομαχικών. Αρχικά «φιλοξένησε» Γερμανούς πολιτικούς κρατουμένους. Στη συνέχεια έφεραν ομοφυλόφιλους, Εβραίους, τσιγγάνους, ανάπηρους και Σλάβους πολίτες ή αιχμαλώτους πολέμου, ιδίως σοβιετικούς. Έγινε το πρότυπο για τα ναζιστικά στρατόπεδα που ιδρύθηκαν αργότερα. Αν και δεν ήταν στρατόπεδο θανάτου (όπως π.χ. το Άουσβιτς), ωστόσο 45.000 περίπου από τους περίπου 210.000 τροφίμους που πέρασαν απο εκεί   έχασαν τη ζωή τους από κακουχίες, πείνα, σκληρή καταναγκαστική εργασία, επιδημίες, απάνθρωπα ιατρικά πειράματα και εκτελέσεις από τους SS. Το στρατόπεδο με όσους είχαν επιζήσει απελευθερώθηκε από τον αμερικάνικο στρατό την άνοιξη του 1945.

Έκτοτε, η λέξη "Νταχάου" έχει γίνει συνώνυμη κάθε χώρου κράτησης σε φρικτές συνθήκες. 

Μ.Φ.