Κοσμος

Guardian: «Απελπιστική κατάσταση» στις μονάδες υγείας στην Ελλάδα

Άρθρο- κόλαφος από το βρετανικό μέσο ενημέρωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ygeia.jpg
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ΑΡΧΕΙΟ

Συναγερμό σήμανε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, ο θάνατος της 74χρονης Βρετανίδας τουρίστριας Βίβιαν Τέιλορ, στην Κάλυμνο, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Οι «απελπιστικές καταστάσεις» που επικρατούν στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο στους τουρίστες που χρειάζονται επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, προειδοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με το άρθρο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, «Η ένωση δήλωσε ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απουσίας γιατρών, οι οποίοι αγωνίζονται με ελλείψεις και τέθηκαν σε συναγερμό μετά το θάνατο της Βίβιαν Τέιλορ, 74 ετών, στο νησί της Καλύμνου πριν από λίγες μέρες».

Η Τέιλορ πέθανε σε ένα περιστατικό που αποδίδεται στην απουσία διαθεσιμότητας ασθενοφόρων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτή είναι μια περίπτωση που μία Βρετανίδα τουρίστρια πεθαίνει άσκοπα εξαιτίας της απελπιστικής κατάστασης των ιατρικών εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Η έλλειψη ιατρών, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και προμηθειών αποτελεί τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά για τους πολίτες μας».

Οι ξένοι επισκέπτες που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας έκτακτης ανάγκης εκτός μεγάλων πόλεων, σε νησιά ή σε ορεινές περιοχές, βρέθηκαν «στο έλεος του Θεού».

Η Τέιλορ, από το  Γουίτμπάι του Όξφορντσάιντ, ήταν μέλος μιας παρέας  που ταξίδευε με γιοτ όταν άρχισε να παραπονιέται για πόνο στο στήθος αργά το βράδυ. Όταν κάλεσαν για ασθενοφόρο από το τοπικό νοσοκομείο, πληροφορήθηκαν ότι δεν ήταν διαθέσιμα τη νύχτα και ότι θα έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο με ιδιωτικά μέσα.

«Αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι και αγροτικό για να την μεταφέρει, κάτι που δεν έγινε πριν από τις 2 τα ξημερώματα και τότε ήταν ήδη πολύ αργά», είπε ο κ. Γιαννάκος στον Guardian.

«Αυτό συμβαίνει αν έχετε την ατυχία να αρρωστήσετε τη νύχτα σε ένα νησί όπως η Κάλυμνος. Είναι παράλογο όταν έχει 16.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 50.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Οι γιατροί ανέφεραν ότι η Τέιλορ θα μπορούσε να σωθεί εάν ένα ασθενοφόρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το προσωπικό είχε φτάσει εγκαίρως.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια Βρετανικοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Λίγοι δημόσιοι τομείς έχουν πληγεί από περικοπές του προϋπολογισμού τόσο σκληρά όσο το ελληνικό σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας, επισημαίνει το άρθρο.

Οι ελλείψεις είναι ευρέως διαδεδομένες, αποτέλεσμα των περικοπών που απαιτούνται από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση έκτακτων κεφαλαίων για τη διατήρηση της χώρας, που πλήττεται από το χρέος.

Στις αγροτικές περιοχές οι καρδιολόγοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μαζί και ακτινολογικά μηχανήματα αλλά και άλλος βασικός νοσοκομειακός εξοπλισμό.

Πέρυσι έναν Βρετανό που χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση, όταν έσπασε το πόδι του,  τον έβγαλαν από το ασθενοφόρο και τον μετέφεραν με συμβατικό αυτοκίνητο σε ένα πλοίο, για να πάει από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα.

«Το ασθενοφόρο δεν είχε εισιτήριο για το πλοίο, έτσι έμεινε σε φορείο στο πορθμείο στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, πριν τον παραλάβει άλλο ασθενοφόρο από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος. «Τέτοια γεγονότα μας γελοιοποιούν διεθνώς» επεσήμανε.  

Υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας αναγνώρισαν ότι ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος, μεταξύ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών στον κόσμο, στερούνται μονάδων εντατικής θεραπείας.

Τονίζεται δε ότι τα νησιά προσελκύουν περισσότερους τουρίστες από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.