Κοσμος

Ζάεφ: Με πόνο καρδιάς συμβιβαστήκαμε με την Ελλάδα – Ντιμιτρόφ: Κρατήσαμε τη μακεδονική γλώσσα κι εθνότητα

«27 χρόνια χασομερήσαμε, έφτασε πλέον η ώρα να γίνουμε μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η προεκλογική εκστρατεία για το αποτέλεσμα το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ είναι στο ζενίθ της. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε περιοδεία κατά την οποία δίνει ομιλίες υπέρ του «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες, το πρωί στη Βελεσά δήλωσε ότι στις Πρέσπες «συμβιβάστηκα με πόνο καρδιάς επειδή ήταν ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά». «Είκοσι επτά χρόνια χασομερήσαμε, χάσαμε άσκοπα το χρόνο μας. Αρκετά! Ήρθε η ώρα να μπούμε στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Ήρθε η ώρα να βελτιωθεί η ζωή για όλους τους πολίτες της “Μακεδονίας”» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της  πόλης συμφώνησε ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό ζήτημα. Επίσης, τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει στα Σκόπια να κρατήσουν τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομά τους, προστατεύοντας παράλληλα την ταυτότητα και τη γλώσσα των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ μιλώντας στην πόλη Άστιβο είπε ότι έως και οκτώ στους δέκα πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων, βλέπουν το μέλλον της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κι ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι μια μάχη μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Δεν εκλέγουμε δημάρχους, ούτε βουλευτές, ούτε νέα κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου. Η μάχη είναι για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον των πολιτών, των παιδιών μας, για την επόμενη γενιά, για περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, για μια συντεταγμένη κοινωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα. «Αλλά ως χώρα διατηρήσαμε αυτό που είναι το σημαντικότερο για μας: τη “μακεδονική” ταυτότητα, την “μακεδονική” εθνικότητα και τη γλώσσα, ανοίγοντας την ίδια ώρα πόρτες που μας οδηγούν στο μέλλον».

Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ έγινε «success story» της περιοχής, επηρεάζοντας θετικά γειτονικές χώρες και κερδίζοντας υποστήριξη από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Όταν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, όταν εστιάζουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας, γινόμαστε εταίροι. Βοήθησε πρώτα τον εαυτό σου, για να μπορέσουν να σε βοηθήσουν και άλλοι», υπογράμμισε.