Κοσμος

Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ μετά το «ναυάγιο» στη σύνοδο Κορυφής της Τεχεράνης

Για 9 νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν πέρασαν δύο 24ωρα από το «ναυάγιο» στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής στην Τεχεράνη και ρωσικά μαχητικά προχώρησαν στους σφοδρότερους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εδώ και έναν μήνα στην επαρχία Ινλτίμπ (τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών) στο βορειοδυτικο τμήμα της Συρίας.

Την ίδια στιγμή το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζει τις προετοιμασίες για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας με στόχο την ανακατάληψη της συγκεκριμένης περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Οι αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποίησε για μια νέα «ανθρωπιστική καταστροφή» (τουλάχιστον 800.000 εκτοπισμένοι) και η Άγκυρα ξεκαθάρισε -διά στόματος Ερντογάν- ότι δεν μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα να μη στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις σε μια τέτοια επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε διάφορες κοινότητες στο νότιο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας (Χαν Σεϊχούν, Λατάμνε και Ταμάνια). Παράλληλα, η συριακή αεροπορία προχώρησε στη ρίψη περίπου 50 αυτοσχέδιων βομβών (βαρέλια με εκρηκτικά), ενώ το πυροβολικό προχώρησε σε μαζικές βολές. Τουλάχιστον 9 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

«Πρόκειται για τις πιο εντατικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την επίθεση της 10ης Αυγούστου στην κοινότητα Όρουμ αλ Κούμπρα, όταν και είχαν σκοτωθεί 53 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 41 ήταν άμαχοι» ανέφερε ο διευθυντής της ΜΚΟ, με έδρα το Λονδίνο, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Φόβοι για την τύχη των αμάχων

Περίπου τρία εκατομμύρια άμαχοι, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας, ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ και σε ανταρτοκρατούμενους θύλακες στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οκτώ ΜΚΟ, ανάμεσά τους η οργάνωση «Save the Children», προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι επαπειλείται «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 7ετούς εμφυλίουστη Συρία» σε περίπτωση εφόδου των κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους (Ρωσία, Ιράν) στην Ιντλίμπ.

Ο πόλεμος στην ασιατικη χώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους.