- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια τρύπα στο νερό έκαναν οι πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν που συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Τεχεράνη προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.
Την ώρα που εντείνονται οι πληροφορίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζονται -με την υποστήριξη ρωσικών μαχητικών και ιρανικών δυνάμεων πολιτοφυλακής- να εξαπολύσουν μαζική επίθεση κατά των αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ (σ.σ. το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία), Μόσχα και Άγκυρα δεν κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.
Το «ναυάγιο» στις συνομιλίες έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εντείνεται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για νέα μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και χιλιάδες εκτοπισμένους που αναμένεται να ζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία. Ήδη, τα τελευταία 24ωρα αρκετοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή, φοβούμενοι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από το καθεστώς Άσαντ. Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη -με αντικείμενο την Ιντλίμπ- να υπάρξουν διάδρομοι εκκένωσης προς όλες τις κατευθύνσεις για τους αμάχους.
Κόντρα Πούτιν-Ερντογάν
Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να υποδεχτεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της, καλώντας τη Μόσχα να μη στηρίξει την επιχείρηση ανακατάληψης της Ιντλίμπ από τις δυνάμεις του Άσαντ. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία «εκεχειρίας» με τους αντικαθεστωτικούς.
Άμεση η απάντηση του Πούτιν, ο οποίος απέρριψε με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά την πρόταση του Τούρκου προέδρου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων σε αυτό το τραπέζι για να διαπραγματευτούν μια κατάπαυση του πυρός. Φρόντισε, μάλιστα, να προειδοποιήσει ότι η Μόσχα έχει πληροφορίες για σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων από αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα κατηγορήσουν ως υπεύθυνες τις δυνάμεις του Άσαντ.
Ούτε βήμα πίσω
Τόσο ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί όσο και ο Πούτιν υποστήριξαν πως αποτελεί ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή «να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία» και να μπορέσει η Δαμασκός να ανακτήσει τα εδάφη της έτσι ώστε να επιστρέψει η ηρεμία και να ακολουθήσει η ανάπτυξη.
«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιντλίμπ είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της αποστολής που συνίσταται στην επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να πλήξει τους πολίτες, ούτε να υποκινήσει μια πολιτική "καμένης γης"» προειδοποίησε ο Ροχανί.
«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύνολο του εδάφους της και πρέπει να το πράξει» εκτίμησε από τη μεριά του ο Πούτιν.
«Συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που προβλέπουν κυρίως τη δυνατότητα, για όσους είναι έτοιμοι να κάνουν διάλογο, να καταλήξουν σε μια συμφωνία» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς που δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα.