Κοσμος

Τραμπ για Σκοπιανό: «Η "Μακεδονία" να είναι περήφανη, ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών»

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της πΓΔΜ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με την 30η Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, να πλησιάζει, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς Αθήνα και Σκόπια για να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της ονομασίας και να επισπευτούν οι διαδικασίες για την ένταξη της βαλκανικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της γείτονoς, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολή στον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Ιβανόφ, όπου μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί 6 φορές το όνομα «Μακεδονία», χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα «πρέπει να είναι υπερήφανη».

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της "Μακεδονίας" με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η "Μακεδονία" έχει πολλά για να αισθάνεται περήφανη σήμερα. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει μια χρόνια διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ. Η συμφωνία και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη "Μακεδονία", ιδίως αναφορικά με τις επερχόμενες συζητήσεις που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Η επιστολή του Αμερικανού προέδρου:

Η επιστολή Τραμπ - Αποκαλεί 6 φορές «Μακεδονία» την πΓΔΜ

Ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών και έχει έρθει σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, κατηγορώντας τον για σημαντικές «υποχωρήσεις» (σ.σ. ονομασία erga omnes, συνταγματικές αλλαγές) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

©EPA/DUMITRU DORU

Επομένως, ο παραλήπτης της επιστολής Τραμπ μόνο τυχαίος δεν είναι, από τη στιγμή που ταυτίζεται με τις θέσεις του εθνικιστικού κόμματος VMRO, το οποίο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί η συμφωνία.

Ταξίδι-αστραπή Στόλτενμπεργκ

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Πέμπτη την πΓΔΜ, όπου είχε συνομιλίες με τον Ζάεφ.

Στην ομιλία του ο Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε σαφές μήνυμα στους Σκοπιανούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μονόδρομο για να γίνει η χώρα το 30ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε αναφέρει ότι οι πολίτες της πΓΔΜ πρέπει να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, καθώς η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και να χρειαστεί να περάσουν άλλα 25 χρόνια για μια νέα συμφωνία.