Κοσμος

Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Ψηφίστε τώρα τη συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα

«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nimits.jpg
EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Έκκληση στους Σκοπιανούς να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου απευθύνει με συνέντευξή του στο BalkanInsight ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προειδοποιώντας πως τώρα είναι η ευκαιρία επίλυσης καθώς υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία υπάρχουν πολλά εμπόδια. Ένα εμπόδιο είναι η υποστήριξη των «Μακεδόνων» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Λέει ακόμα ότι αν τελικά ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και εκεί χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3. Και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης».

»Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην πατρίδα σας που λένε: “Ας μην προχωρήσουμε με αυτή την συμφωνία. Ας περιμένουμε λίγα χρόνια για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον”.

»Σε αυτούς λέω: Δεν ξέρετε που θα είναι η ΕΕ και αν θα θέλει τότε να βάλει κι άλλα μέλη στους κόλπους της. Δεν ξέρετε πως θα είναι το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί σε όλη την περιοχή και στο Ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και πως θα επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις. Η ιδέα της μακροχρόνιας καθυστέρησης είναι πολύ επίφοβη», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν δεν εγκριθεί» συνέχισε, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, «δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί.

Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του, υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους. Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.