Κοσμος

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την τοποθεσία, όπου έγινε ο Γάμος της Κανά (εικόνες)

Το πρώτο θαύμα του Ιησού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν τούνελ τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους είναι η τοποθεσία, όπου έγινε ο γάμος της Κανά.

Σύμφωνα με την ανακάλυψή τους, όπως αναφέρει η Daily Mail, ο χώρος όπου ο Ιησούς έκανε το πρώτο του θαύμα, μετατρέποντας το νερό σε κρασί δε βρίσκεται στην πόλη Kafr Kanna, στο Νότιο Ισραήλ αλλά πέντε μίλια βόρεια σε έναν λόφο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα δίκτυο από τούνελ που φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι τότε πιστοί, όπου οι δρόμοι είναι μαρκαρισμένοι με σταυρούς και επιγραφές στην ελληνική αλφάβητο, που αναγράφουν «Κύριε Ιησού».

Η τοποθεσία είναι η Khirbet Qana, ένα εβραϊκό χωριό που υπήρχε μεταξύ του 323 π.Χ και του 324 μ.Χ., όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν διάφορα σύμβολα.

Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκε και ένας βωμός σαν Αγία Τράπεζα, ένα ράφι με πέτρινες κανάτες, σαν αυτές που χρησιμοποιούσαν για το κρασί, ενισχύοντας τις φήμες που κάνουν αναφορά στο θαύμα της Κανά.

Ο Dr Tom McCollough, που ηγείται των ανασκαφών δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις ακόμη τοποθεσίες που διεκδικούν την πατρότητα του θαύματος.

«Ωστόσο καμία από τις άλλες περιπτώσεις δεν φέρουν ισάξια ευρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν ότι είναι η τοποθεσία όπου τελέστηκε ο γάμος της Κανά» δήλωσε.

«Έχουμε ανακαλύψει ένα μεγάλο χριστιανικό συγκρότημα από σπήλαια,  που χρησιμοποιήθηκε από τους χριστιανούς προσκυνητές, οι οποίοι ήρθαν να δουν το θαύμα του Χριστού. Αυτό το σύμπλεγμα σπηλαίων ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στις αρχές του 5ου, τέλη του 6ου αιώνα π.Χ και συνέχιζε να είναι πέρασμα έως και την εποχή των Σταυροφοριών».

«Τα θρησκευτικά  κείμενα που έχουμε από την εποχή εκείνη, τα οποία περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε εκθέσει στην κληρονομιά μας», πρόσθεσε.

Για να ενισχύσει την πεποίθηση ότι πρόκειται για την τοποθεσία του γάμου στην Κανά, ο Dr. McCollough παραθέτει και τα κείμενα του Εβραίου ιστορικού του 1ου αιώνα Flavius Josephus. 

«Οι αναφορές του στην Κανά ταιριάζουν γεωγραφικά με την τοποθεσία του Khirbet Qana».

Ο Dr McCollough πιστεύει ότι η ανακάλυψη του Khirbet Qana θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη και την υπόθεση για την ιστορικότητα του Ευαγγελίου του Ιωάννη.

«Οι ανασκαφές μας έχουν δείξει ότι επρόκειτο για ένα ακμάζον εβραϊκό χωριό, σημείο αναφοράς της ζωής και δράσης του Ιησού.

Για το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, η Κανά σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσε το καταφύγιο του Ιησού ή το «επιχειρησιακό κέντρο». Είναι το μέρος όπου εκείνος και οι πιστοί του επέστρεφαν όταν διώκονταν στην Ιουδαία.

«Θεωρώ ότι οι ανασκαφές μας απαιτούν τουλάχιστον μια επανεξέταση της ιστορικής αξίας των αναφορών του Ιωάννη στην Κανά και τον Ιησού» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των ανασκαφών Dr. McCollough.