Κοσμος

Το Βερολίνο στέλνει πίσω στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες

Εντός της εβδομάδας οι υπογραφές στη συμφωνία με την Αθήνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από το γερμανικό έδαφος.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνει ότι έως την Τρίτη θα έχει υπογραφεί το κείμενο, με βάση το οποίο προβλέπεται η επιστροφή στην Ελλάδα (χώρα εισόδου) ατόμων που η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε. Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία και με την Ισπανία.

Περίπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να επιστρέψουν σε ελληνικό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το Βερολίνο έχει δεσμευτεί να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοικτές περιπτώσεις με επανενώσεις οικογενειών, αποδεχόμενο μακροπρόθεσμα περισσότερα άτομα από εκείνα που στέλνει πίσω.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σαξονία, την Πέμπτη, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι εικόνες του 2015, όταν η χώρα διατήρησε ανοικτά τα σύνορά της, υποδεχόμενη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν εκεί μέσω της «βαλκανικής» οδού και όχι μόνο.