- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τοn Σεπτέμβρη στην Κύπρο για το νέο σχολικό έτος, αφού η χρονιά θα αρχίσει με απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις -ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ- σε κοινή συνεδρία τους το πρωί αποφάσισαν ότι η χθεσινή απαντητική επιστολή του υπουργείου Παιδείας επί των αιτημάτων τους, δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου.
Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να παγώσουν οι διαδικασίες εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου των καθηγητών και δασκάλων και να συζητηθούν μετά την έναρξη του σχολικού χρόνου.
Οι τρεις οργανώσεις αποφάσισαν την ενεργοποίηση των μέτρων που είχαν εξαγγείλει, δηλαδή διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό στις 28 Αυγούστου και απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σε δηλώσεις οι πρόεδροι των τριών οργανώσεων ανέφεραν ότι θα παραμείνουν ενωμένες «για την προστασία του δημόσιου σχολείου».
Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Γιάννος Σωκράτους, είπε ότι η επιστολή του υπουργού Παιδείας που τους δόθηκε σήμερα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία που είχε αναδείξει το θέμα του συνδικαλιστικού χρόνου των καθηγητών και δασκάλων, αναφέροντας ότι στοιχίζει στο κράτος σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε αναπληρώσεις, ανέφερε ότι δεν υιοθετεί και δεν συστήνει προς αποδοχή τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
Σε ανακοίνωση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την αύξηση του διδακτικού χρόνου, εισηγούνται άλλα, δήθεν ισοδύναμα μέτρα, για μείωση των αναγκών σε νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπως η αύξηση των μαθητών ανά τάξη.
«Είναι προφανές πως οι δήθεν προασπιστές του δημόσιου σχολείου, θέτουν ως προτεραιότητά τους τη λίγη εργασία και τα αυξημένα ωφελήματα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Περαιτέρω ανέφερε πως τα «απαράδεκτα μέτρα», όπως τα χαρακτηρίζει, που προτείνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις «εξηγούν και το μένος με το οποίο μέλη, στελέχη και ομάδες εκπαιδευτικών, με ύβρεις και τραμπουκισμούς που δεν ταιριάζουν στο επάγγελμά τους, προσπαθούν να σβήσουν κάθε φωνή που αναδεικνύει το απαράδεκτο των θέσεων τους».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν την βρίσκουν σύμφωνη ούτε οι διευθετήσεις που πρότεινε η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς και εισηγήθηκε τη λήψη «πιο δραστικών, άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, για τερματισμό των στρεβλώσεων, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».