Κοσμος

Αυτός είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης (εικόνες, video)

Πού βρίσκεται, πόσους ορόφους έχει, ποια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία θα στεγάσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lahkta.jpg
©EPA/ANATOLY MALTSEV

Στην τελική ευθεία είναι οι εργασίες κατασκευής του ουρανοξύστη Lakhta Centre στην Αγία Πετρούπολη.

Σε σχέδια της αρχιτεκτονικής εταιρείας RMJM, το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης διαθέτει 87 ορόφους και θα στεγάσει τα κεντρικά του ρωσικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το Lakhta Centre θα κατατάσσεται στην 13η θέση της λίστας με τα ψηλότερα κτίρια του πλανήτη, με ύψος 462 μέτρα. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 30 Οκτωβρίου 2012 και η κορυφή τοποθετήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2018. Πλέον, οι εργασίες αφορούν τη διαμόρφωση του εσωτερικού.

Ο ουρανοξύστης σχεδιάστηκε από τον Τόνι Κετλ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην RMJM, πριν το παραδώσει στους αρχιτέκτονες της Gorproject να το ολοκληρώσουν. Σε δηλώσεις του, ο Βρετανός αρχιτέκτονας είπε ότι επηρεάστηκε από τον Καθεδρικό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη.

laktha.jpg
©EPA/ANATOLY MALTSEV

«Η ιδέα μου εν πολλοίς ήταν να δημιουργήσω κάτι που να είναι τόσο ελαφρύ και κομψό όσο οι ιστορικές φόρμες, συλλαμβάνοντας τις αλλαγές του φωτός τη μέρα με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που το κάνουν οι χρυσοί τρούλοι και οι αιχμηροί πυργίσκοι» εξήγησε.

Lakhta Center. The Spire

Τεχνολογικές καινοτομίες

Με την ταχύτητα των ανέμων να φθάνει ακόμη και τα 140 χλμ./ώρα στην περιοχή και ευρισκόμενο σε υψόμετρο 400 μέτρων, η διαμόρφωση ενός ειδικού δομικού συστήματος ήταν μονόδρομος.

Η λεία υάλινη επιφάνεια του ουρανοξύστη αποτελείται από 16.500 κυρτά υάλινα τμήματα, με σύστημα αυτόματων παραθυρόφυλλων και βαλβίδων, ώστε το κτίριο να είναι ενεργειακά αποδοτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει παρατηρητήριο, ανοιχτό στο κοινό, ενώ το σχεδιαζόμενο εστιατόριο θα έχει πανοραμική θέα.

Σε απόσταση 14,5 χλμ. από την πόλη, στον Κόλπο της Φινλανδίας, τα 400.000 τετραγωνικά μέτρα του Lakhta Centre περιλαμβάνουν μια ύψους 24 μέτρων στοά εισόδου, ένα ξεχωριστό πολυόροφο κτίριο σε σχήμα μπούμερανγκ και ένα κλειστό πάρκινγκ.

 

laktah.jpg
©EPA/ANATOLY MALTSEV

Τα 2/3 των γραφείων θα καταληφθούν από τους 8.000 υπαλλήλους της Gazprom, ενώ το 1/3 του συγκροτήματος θα είναι δημόσιοι χώροι (συμπεριλαμβανομένου ενός επιστημονικού και εκπαιδευτικού κέντρου, ενός σφαιροειδούς πλανητάριου, μιας αίθουσας συναυλιών, ενός αμφιθεάτρου και πολλών πλατειών).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.