- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Οι Μακεδόνες είναι ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με ένα αλλαγμένο όνομα, οι Αλβανοί είναι υπέρ» γράφει το πρακτορείο mkd.mk, που δημοσιεύει δημοσκόπηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία Vision.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η πλειονότητα των κατοίκων της πΓΔΜ αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών αν αυτό είναι προαπατιούμενο για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα, προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ. Υπέρ τάσσεται το 45,9%.
Επιπλέον, στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.
Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή με το ποσοστό μάλιστα αν είναι συντριπτικό αγγίζοντας το 94,7%.
Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα φέρει μια καλύτερη ζωή και το 41,5% διαφωνεί. Υπάρχουν επίσης και ένα ποσοστό 8,9% των ερωτηθέντων που δεν απαντά. Από τους Σκοπιανούς, το 34% συμφωνεί με αυτό, και το 56,4% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αν ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στους Αλβανούς τα ποσοστά παρουσιάζουν τεράστιες αλλαγές. Το 85,8% δηλώνει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Στις υπόλοιπες εθνικότητες (Ρομά, τουρκόφωνοι κτλπ) το 57,8% είναι σίγουροι ότι θα έχουν καλύτερη ζωή με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το 34,4% θεωρεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι.
Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα το 27,5% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του να το μποϊκοτάρουν ενώ το 47,8% θα συμμετάσχει. Περισσότερο από το 24% των ερωτηθέντων δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ψηφίσει ή όχι στο δημοψήφισμα.
Το 41,9% των Σκοπιανών έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πάει στο δημοψήφισμα και το 35,8% δηλώνει ότι δεν θα πάει ενώ ποσοστό της τάξης του 22,2% είναι αναποφάσιστοι.
Στους Αλβανούς, η εικόνα αλλάζει ξανά καθώς το 61% είναι υπέρ του δημοψηφίσματος και μόλις το 31% αρνητικό.
Από την άποψη της συνταγματικής αλλαγής, το ερώτημα « Πιστεύετε ότι η πΓΔΜ θα γίνει δεκτή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν αλλάξει το σύνταγμα και το όνομα ,» 44,6% είπαν ναι, 43,1% όχι και 12,3% δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.
Το 53,9% των Σκοπιανών αρνείται ότι με την αλλαγή του Συντάγματος η πΓΔΜ θα γίνει δεκτή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ ποσοστό της τάξης του 32,9% έχει αντίθετη άποψη.
Οι Αλβανοί των Σκοπίων ωστόσο πιστεύουν στην αποδοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε ποσοστό 72,8% ενώ μόλις το 17,5% είναι αρνητικό σε αυτή την υπόθεση.