Κοσμος

Σύνοδος... αντοχής στις Βρυξέλλες για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ

Δεσμεύσεις σε Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών - Καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, αναφέρει γαλλική πηγή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την ακλόνητη δέσμευσή τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες εξέφρασαν στον Ντόναλντ Τραμπ οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ατμόσφαιρα στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ήταν τεταμένη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ.

Μάλιστα, ο Τραμπ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας» λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων σε συζήτησή του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «είναι ανάρμοστο η Αμερική να πληρώνει για την ευρωπαϊκή άμυνα», την ώρα που το πλουσιότερο κράτος της Ευρώπης (σ.σ. Γερμανία) στηρίζει τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Μόσχα. Άμεση ήταν η απάντηση του Βερολίνου, το οποίο διά στόματος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «η Γερμανία παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ» και παραμένει μια χώρα που λαμβάνει «ανεξάρτητες αποφάσεις».

Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για το ύψος των αμυντικών δαπανών, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν:

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη - μέλη της Συμμαχίας».

To 4% άναψε φωτιές

Η επιμονή της Ουάσινγκτον για μεγαλύτερα κονδύλια στα εξοπλιστικά αποτυπώνεται και στην «αποστροφή» του λόγου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των κρατών-μελών να βάλουν στόχο ακόμη και το 4% του ετήσιου ΑΕΠ.

Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε στην προσπάθεια του προέδρου να πείσει τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό των κρατών τους.

Καμία διάσπαση

Αναφορικά με τη διάσταση απόψεων στον τομέα των εξοπλιστικών, πηγή της γαλλικής προεδρίας ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την «προσωπική προσήλωσή» του στην Ευρώπη και έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα» στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ισχύ της διατλαντικής συμμαχίας.

Αυτές οι τοποθετήσεις δείχνουν ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης», σύμφωνα με την πηγή αυτή, που πρόσθεσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, διεξήχθη σε «φιλικό και χαλαρό» κλίμα.