- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση από την εποχή της γενοκτονίας της Ρουάντα. Κατά μέσο όρο κάθε μέρα που περνάει 6.000 άνθρωποι αποχαιρετούν τη ζωή τους στη Συρία και αναζητούν την τύχη τους στο άγνωστο.
Στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Εδώ και δύο χρόνια έως και 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκτοπισμένοι σε γειτονικές της Συρίας χώρες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. Η επικεφαλής των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια Βαλερί Έιμος και ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυναν κοινή έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μεγαλύτερη βοήθεια ώστε να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες τόσο εντός της Συρίας, όσο και στις γειτονικές της χώρες.
Οδεύοντας προς Ιορδανία
«Δεν έχουμε δει μία πλημμυρίδα προσφύγων να φθάνει σε τόσο τρομακτικά επίπεδα από τη γενοκτονία στη Ρουάντα πριν μία 20ετία, το 1994. Η κρίση αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ όσο φοβόμαστε, με αβάστακτες ανθρωπιστικές συνέπειες» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και έμμεσα επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) εξακολουθούν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια την ώρα που ο ΟΗΕ καταγράφει 5.000 θανάτους το μήνα. Η Ρωσία και η Κίνα αρνούνται να στηρίξουν τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ που προτείνουν οι άλλες τρεις δυνάμεις του Συμβουλίου.
Η Αντζελίνα Τζολί σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η προσφυγική κρίση της Συρίας αποδυναμώνει σημαντικά τα γειτονικά κράτη, αλλά επισημαίνει ότι η αποδοχή Σύρων προσφύγων από χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ «σώζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές καθημερινά». Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή είναι υπαρκτός και όχι μια ακόμα έκκληση και προειδοποίηση στο κενό, όπως τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο εμφύλιος στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και μέχρι στιγμής ο απολογισμός των θυμάτων από πλευράς ΟΗΕ ανέρχεται στις 93.000. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι όμως πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχει τεράστιο κενό πραγματικής ενημέρωσης στη Συρία.
Βίντεο της Κάρολαϊν Γκλουκ, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam που εδρεύει στην Ιορδανία
Και όπως τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιβάν Σιμόνοβιτς, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, «στη Συρία του σήμερα βασιλεύουν μόνο η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η Ρουάντα του 1994
Λ.Χ.