Κοσμος

Δίωξη για ανθρωποκτονία 29 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο (video)

Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 96 οπαδοί και τραυματίστηκαν ακόμα 766

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hilsboro.jpg
YOUTUBE

Η τραγωδία στο Χίλσμπορο και η απόφαση του δικαστηρίου για τα θύματα

Δικαιοσύνη 29 χρόνια μετά για τα θύματα του Χίλσμπορο, καθώς δικαστής στην Αγγλία δεν έκανε δεκτό το αίτημα απόρριψης των κατηγοριών κατά του επικεφαλής ασφαλείας του  σταδίου, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ και 4 ακόμα ατόμων.

Ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, αντιμετωπίζει 95 κατηγορίες, ανάμεσά τους και «ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια» για τον θάνατο των 96 οπαδών στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ στις 15 Απριλίου 1989.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δυο χρόνια αφότου το σώμα ενόρκων αποφάνθηκε ότι ο θάνατος των 96 οπαδών στο στάδιο Χίλσμπoρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα καθώς υπήρχαν σοβαρές παραλείψεις των αρχών ασφαλείας. 

Η πρώτη δίκη του Ντάκενφιλντ αναμένεται να αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ για τους άλλους τρεις άνδρες τον Ιανουάριο.

Περίπου 20 συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν στο δικαστήριο Preston Crown για να ακούσουν την απόφαση του δικαστή και αισθάνθηκαν δικαιωμένοι γι αυτή την εξέλιξη.

Η τραγωδία στο Χίλσμπορο

Η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, συνέβη στις 15 Απριλίου 1989 στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, όταν κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα Λίβερπουλ - Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας, 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 766 τραυματίστηκαν.

Όλα ξεκίνησαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο σε 2.000 φιλάθλους της Λίβερπουλ, που είχαν εισιτήριο, αλλά δεν είχαν προλάβει να μπουν στο γήπεδο, λόγω των αυξημένων ελέγχων.

Η άτακτη είσοδός τους, όμως, προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα ορθίων, με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία.

Ο αγώνας διακόπηκε αμέσως και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες μετατράπηκαν σε φορεία για τη μεταφορά των τραυματιών στα ασθενοφόρα. 94 φίλαθλοι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι. Οι τραυματίες ανήλθαν συνολικά σε 766.

Susan Sarandon joins group protesting Trump's border policy

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.