Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα καταβάλλει «αυξημένες προσπάθειες» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Aλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανταποκριθεί πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα
Σταθερή στις επιδώσεις της παραμένει η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία αναφέρει πως η χώρα έχει καταβάλει «αυξημένες προσπάθειες» για να βελτιώσει την απόδοση της στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανταποκριθεί πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα.
Η έκθεση παρουσιάστηκε τη Πέμπτη στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών από τον Μάικ Πομπέο και την κόρη του Αμερικανού πρόεδρου Ιβάνκα Τραμπ. «Η κυβέρνηση παρουσίασε αυξημένη προσπάθεια σε σχέση με την περίοδο αναφοράς της προηγούμενης έκθεσης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα παραμένει στη 2η κατηγορία. Η κυβέρνηση κατέβαλε αυξημένες προσπάθειες μέσω της θέσπισης επίσημων διαδικασιών για τον εθνικό μηχανισμό αναφοράς και τον έλεγχο και την καταδίκη περισσότερων διακινητών. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν πληρούσε τα ελάχιστα κριτήρια σε ορισμένα σημεία κλειδιά», σημειώνει η έκθεση.
Στο σημείο αυτό, καταγράφονται ορισμένες συστημικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονται με την απουσία προληπτικών μηχανισμών και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών διαδικασιών. «Η κυβέρνηση δεν είχε προληπτικές προσπάθειες ταυτοποίησης, ιδίως για την καταναγκαστική εργασία και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ η εξειδικευμένη υποστήριξη για τα θύματα παρέμεινε ανεπαρκής ή απρόσιτη. Οι δικαστικές διαδικασίες συχνά διήρκεσαν από δύο έως έξι χρόνια και δεν περιλάμβαναν προσεγγίσεις επικεντρωμένες στα θύματα, εμποδίζοντας τη συνεργασία των θυμάτων και των βασικών μαρτύρων», σύμφωνα με την έκθεση.
Στις συστάσεις που γίνονται, η έκθεση επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι για την καταδίκη των διακινητών και των αξιωματούχων που εμπλέκονται, να αυξηθούν οι προσπάθειες για την αναγνώριση αλλά και την υποστήριξη των θυμάτων διακίνησης και να υπάρξει παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε δικαστές και αστυνομικούς. Επιπλέον, ζητά θεσμοθέτηση επίσημων διαδικασιών για τον εθνικό μηχανισμό αναφοράς, υιοθέτηση πρακτικών προστασίας μαρτύρων, πιο συστηματική συλλογή δεδομένων και την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.
Στα τελικά συμπεράσματα, η έκθεση καταγράφει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης, προορισμού και σε μικρό βαθμό προέλευσης γυναικών και παιδιών για sex trafficking, αλλά και παιδιών που πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που οφείλεται στη προσφυγική κρίση, καθώς επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια δημογραφική ομάδα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εκμετάλλευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κλέβουν τον μισθό μας», δηλώνουν οι διαδηλωτές
11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή για να στηρίξουν τους Ρώσους
Με φόντο τη δίκη της Ζιζέλ Πελικό
Στα πρόθυρα κατάρρευσης η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα
Κατά πόσο αύξησε τα χρήματά του μετά την εκλογή Τραμπ
«Διαψεύσαμε αυτές τις φήμες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες, προσφέροντας ολοένα και μεγαλύτερες αμοιβές
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», προειδοποίησε εκπρόσωπος της Energy Networks Association
Όσα είπε για Κυπριακό και συνάντηση με Ερντογάν
Πότε άλλοτε αρχηγός κόμματος στις ΗΠΑ είχε τέτοιο απόλυτο έλεγχο στα στελέχη του;
Σε οριακό σημείο ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ξανά βροχές στη χώρα την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο
Ο Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στην Ουγγαρία
Στα χέρια του οι τύχες των ομήρων
Ρώσοι και οι Ιρανοί πράκτορες παραμένουν απειλή για τη χώρα
Ο υπεύθυνος γιατρός παρέλειψε να προχωρήσει σε νεκροψία
Υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας
Η σκηνοθετημένη εξαφάνιση και οι πρώτες πληροφορίες για το πού και πώς ζούσαν
Ποια πρόσωπα επέλεξε ο Τραμπ για θέσεις στην Υγεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.