Κοσμος

Ό,τι ειναι νόμιμο, είναι και ηθικό

Ο Χρήστος Λουτράδης από το Λονδίνο μας διαβεβαιώνει πως δεν είναι μόνο οι ελληνικές εκλογές "καυτές"

3791-180707.jpg
Χρήστος Λουτράδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4523-23678.jpg

Ένας από τους πολλούς αστικούς μύθους που κυριαρχεί στην Αθήνα είναι ότι μόνο στην Ελλάδα οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον. Ίσως έφτασε η ώρα μαζί με τον μύθο της ''ισχυρής Ελλάδος'' να αποχαιρετήσουμε και την ψευδαίσθηση των ''καυτών'' εκλογικών αναμετρήσεων.

Αφορμή ο υπουργός επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Peter Mandelson, που εξαπολύει μέσω της Guardian σφοδρή επίθεση στον David Cameron, ηγέτη των Συντηρητικών, κατηγορώντας τον ότι έχει καταφέρει ο Λόρδος Ashcroft , μέλος της Βουλής των Λόρδων και βασικός χρηματοδότης των Συντηρητικών ,να τον κρατάει ''από τους όρχεις''.

Ο λόγος της σφοδρής αυτής επίθεσης είναι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ότι ο Ashcroft έγινε μέλος της Βουλής των  Λόρδων έχοντας παράλληλα δώσει ψευδείς βεβαιώσεις ότι θα αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα και θα φορολογείται όπως το σύνολο των βρετανών πολιτών. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης εστιάζεται στο ότι ο Ashcroft με χρήματα από τις off-shore δραστηριότητές του, χρηματοδοτεί υποψηφίους των Συντηρητικών που κατεβαίνουν σε εκλογικές περιφέρειες με ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Mέχρι σήμερα και μόνο για αυτές τις εκλογές έχει δαπανήσει το ποσό των 2 εκατομυρίων λιρών. Ο ηγέτης των Συντηρητικών αλλά και το νούμερο δύο του κόμματος , William Haque διαβεβαίωναν , ο πρώτος με δηλώσεις του, ο δεύτερος με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό Tony Blair, ότι είναι θέμα χρόνου ο Ashcroft να πάρει την βρετανική υπηκοότητα όπως και να πληρώνει τους φόρους του στο βρετανικό Δημόσιο. Ο Blair πείστηκε και επέτρεψε στον βασικό χρηματοδότη των Συντηρητικών να πάρει την έδρα στην Βουλή των Λόρδων.

Μέχρι και σήμερα ο Ashcroft δεν έχει νιώσει την ανάγκη ούτε να παραιτηθεί από την Βουλή των  Λόρδων, ούτε να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της φορολόγησής του. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών αφενός  για την μη-φορολόγηση του Ashcroft, αφετέρου για την προσπάθεια εξαγοράς ολόκληρων εκλογικών περιφερειών μέσω χρημάτων από δραστηριότητες από off-shore επιχειρήσεις, φέρνουν ξανά στην μνήμη του μέσου Βρετανού την εικόνα των ''σκληρών συντηρητικών''. Εικόνα που ο Mandelson περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο επιβεβαιώνοντας την εικόνα του αθυρόστομου της βρετανικής πολιτικής ζωής.

Από την άλλη οι Έλληνες συνάδελφοι τους μπορούν να αισθάνονται ικανοποίηση. Η ιστορική φράση  : '' Ό,τι ειναι νόμιμο, είναι και ηθικό'', εξάγεται πλέον και στο εξωτερικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.