- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της τελευταίας πενταετίας ταλανίζεται η Ιορδανία, εξαιτίας ενός νομοσχεδίου για την αύξηση των φόρων, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών σε πολλά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης. Όλα αυτά, καθώς η χώρα πιέζεται από το ΔΝΤ να προχωρήσει σε διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ την οικονομία της επιβαρύνει ο πολύ μεγάλος όγκος των προσφύγων (περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι).
Το ΔΝΤ ενέκρινε το 2016 ένα πιστωτικό όριο 723 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια για την Ιορδανία. Σε αντάλλαγμα, το βασίλειο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μειώσει σταδιακά το δημόσιο χρέος του στο 77% του ΑΕΠ έως το 2021, έναντι 94% που ήταν το 2015. Το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε βάσει των προτάσεων του ΔΝΤ, προβλέπει αύξηση τουλάχιστον 5% των φόρων για τους ιδιώτες και στο εξής φορολογεί τους εργαζόμενους με ετήσιο μισθό 8.000 δηναρίων (περίπου 9.700 ευρώ). Οι εταιρικοί φόροι θα αυξηθούν μεταξύ 20 και 40%.
Την ίδια ώρα, από τον Ιανουάριο υπάρχουν αρκετές αυξήσεις τιμών, κυρίως στο ψωμί, όπως και αυξήσεις φόρων σε είδη πρώτης ανάγκης. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πέντε φορές από την αρχή του έτους, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 55% από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 18,5% του πληθυσμού είναι άνεργο και το 20% είναι στα όρια της φτώχιας.