Κοσμος

Η πολύ ωραία επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν που δεν διάβασε ο Τραμπ

Οι δύο άντρες θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ενώ Βορειοκορεάτης αξιωματούχος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και παρέδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο μια επιστολή του Κιμ. 

Ο πραγματικά μεγάλος φάκελος, τόσο μεγάλος που θα χωρούσε μια διπλωμένη εφημερίδα, παραξένευσε τους πάντες. 

Μήπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλησε να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ με αυτόν τον μεγάλο φάκελο; Ίσως, λέει το CNBC, θεώρησε ότι μπορεί να επηρεάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο προβάλλοντας το εγώ του. 

Κανείς εκτός Β.Κορέας δεν μπορεί να γνωρίζει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο αυτός ο φάκελος ήταν τόσο μεγάλος. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι γιατί απλά έτσι θέλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, ο οποίος άσκησε έντονες πιέσεις για συνομιλίες μεταξύ του Τρμπ και του Κιμ έλαβε έναν παρόμοια μεγάλο φάκελο από τον ηγέτη της Β.Κορέας κατά τη διάρκεια των περασμένων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτό το φάκελο ο Κιμ εξέφραζε την επιθυμία του για μια διμερή συνάντηση κορυφής. 

Οι αναλυτές λένε ότι η χειρονομία της επίδοσης της επιστολής αποτελεί μέρος των σχολαστικών βημάτων που κάνει η Βόρεια Κορέα για να παρουσιάσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως νόμιμο διεθνή πολιτικό, ο οποίος είναι λογικός και ικανός να διαπραγματευτεί λύσεις και να συνάψει συμφωνίες. Αυτές οι τακτικές του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αυτές ακριβώς που οι επικριτές των επαφών αυτών, φοβούνται ότι θα μπορούσαν να μην είναι παρά παγίδες για να κατευνάσουν τον Τραμπ. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκάλυψε ακόμη τι γράφει αυτή η επιστολή αλλά σίγουρα φαινόταν ευτυχής κατά την παραλαβή της. Φωτογραφίες τον δείχνουν να χαμογελά κρατώντας το φάκελο παρέα με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, βορειοκορεάτη αξιωματούχο που επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο, καθώς πόζαραν στο Οβάλ Γραφείο μπροστά από ένα πορτραίτο του Τόμας Τζέφερσον. 

Λίγο μετά την παραλαβή της επιστολής του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ήταν «πολύ ωραία», για να παραδεχθεί λίγο αργότερα ότι δεν την είχε διαβάσει...

«Ήταν μια συνάντηση όπου μου επιδόθηκε μια επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτή η επιστολή ήταν πολύ ωραία. Θα θέλατε να μάθετε τι περιλαμβάνει η επιστολή;», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στον Λευκό Οίκο. «Πόσο πολύ θέλετε να μάθετε»; τους ρώτησε. Οκτώ λεπτά αργότερα, ερωτηθείς αν έστειλε απάντηση, ομολόγησε ότι ο φάκελος παρέμενε σφραγισμένος.

«Δεν έχω δει ακόμα το γράμμα», είπε!

Αργότερα οι συνεργάτες του πάντως, ενημέρωσαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν διάβασε την επιστολή...