Κοσμος

Ο Ισπανός σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίζεται σήμερα χωρίς κυβέρνηση

Eνώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Θαρθουέλα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pedro.jpg
© EPA/JJ GUILLEN POOL

Ο Ισπανός Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ πρόκειται να ορκιστεί σήμερα (02.06.2018) επικεφαλής μιας κυβέρνησης την οποία δεν έχει ακόμη σχηματίσει, αφού κατάφερε την Παρασκευή (01.06.2018) να ανατρέψει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι με την πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, αναμένεται να ορκιστεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Θαρθουέλα, σε ένα προάστιο βορειοδυτικά της Μαδρίτης.

Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ονόματα των νέων υπουργών.

Οι δυο μεγάλες ήττες και η νίκη επί του «ισχυρού» πολιτικά Ραχόι

Αφού ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο μεγάλες ήττες το 2015 και το 2016, ο Σάντσεθ κατάφερε να ανατρέψει τον Ραχόι, έναν 63χρονο βετεράνο της πολιτικής, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2011. Στις 25 Μαΐου, μία ημέρα μετά την καταδίκη πολλών μελών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού.

Η αντιπολίτευση είχε συσπειρωθεί εναντίον του Ραχόι, τον οποίο εγκατέλειψαν και οι σύμμαχοί του, οι κεντρώοι Ciudadanos και το βασκικό κόμμα PNV. Η πρόταση μομφής έγινε δεκτή με 180 ψήφους υπέρ σε σύνολο 350 βουλευτών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.