Κοσμος

Αυτός είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός του πλανήτη - Ορκίστηκε στα 92

Μαλαισία: Ο Μαχατίρ Μοχαμάντ ήταν πάλι πρωθυπουργός από το 1981 μέχρι το 2003

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στα 92 του, ο Μαχατίρ Μοχαμάντ, που ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Μαλαισίας, έγινε ο γηραιότερος εκλεγμένος ηγέτης του κόσμου, την επομένη της ιστορικής νίκης της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο Μοχαμάντ, που υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του από το 1981 μέχρι το 2003, επανήλθε εντυπωσιακά στο πολιτικό προσκήνιο, εκδιώκοντας τον πρώην προστατευόμενό του, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ. Η νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές ήταν μια πικρή ήττα για το Μπαρισάν Νασιονάλ ("Εθνικό Μέτωπο"), τον συνασπισμό που κυβερνούσε τη χώρα επί 61 χρόνια, αφότου η Μαλαισία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, το 1957.

Επικεφαλής ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών που είχαν βρεθεί απέναντί του την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, ο Μαχατίρ Μοχαμάντ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και νίκησε τον Ναζίμπ Ραζάκ. Ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός από το 2009, αλλά είχε εμπλακεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο 92χρονος Μαχατίρ Μοχαμάντ έχει δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον Ραζάκ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την κατάχρηση πόρων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο (1MDB) που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 2009 και σήμερα είναι χρεωμένο με το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τα περισσότερα από τα χρήματα του 1MDB... Πρέπει να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κυβέρνηση" είπε ο Μοχαμάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του. Πρόσθεσε το χρέος της Μαλαισίας είναι "υπερβολικά μεγάλο" και θα χρειαστεί να το επαναδιαπραγματευθεί.

Ο Μαχατίρ είπε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα καταργήσει τους "καταπιεστικούς και άδικους" νόμους και θα εξετάσει τον νέο νόμο που αφορά την αντιμετώπιση των "Ψευδών Ειδήσεων".

Το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη Μαλαισία από το 2015 οδήγησε στην έναρξη πολλών ερευνών σε πολλές χώρες, όπως στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ.