Κοσμος

Τουρκικές εκλογές: Ενώνει τις δυνάμεις της η αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν

Συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων κατά του Τούρκου σουλτάνου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενιαίο μέτωπο κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παραμείνει στην προεδρία της χώρας, σχηματίζουν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) των Κεμαλιστών,  το İYİ Parti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ, το ισλαμιστικό Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) θα υπογράψουν πρωτόκολλο συνασπισμού το μεσημέρι της Πέμπτης. Τo πρωτόκολλο αυτό θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή μέχρι τις 6 Μαΐου.

Όσον αφορά το όνομα της συμμαχίας, στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα «Έθνος» και «Δημοκρατία». Ήδη, πάντως, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει δημιουργήσει μαζί με το εθνικιστικό κόμμα (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί τη «Συμμαχία του Λαού».

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές.

Προηγείται ο Ερντογάν

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν έρχεται πρώτος, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τη στιγμή που τα ποσοστά των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar για λογαριασμό της «Cumhuriyet» (αντιπολιτευόμενη εφημερίδα που έχει δεχτεί σειρά διώξεων από τον Ερντογάν), τα ποσοστά των κομμάτων και των συνασπισμών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%
  • Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
  • HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
  • Καλό Κόμμα (İYİ Parti) 12.8%
  • Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
  • Αναποφάσιστοι: 11%
  • Δεν ψηφίζω: 16%.