- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ολοκληρώθηκε μία από τις πιο περίεργες δικαστικές υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων με πρωταγωνιστές τη διεθνή οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων (PETA), έναν φωτογράφο και μια μαϊμού του γένους μακάκα που τράβηξε μια μοναδική selfie του.
Πριν από επτά χρόνια το 2011 ο φωτογράφος άγριας φύσης Ντέιβιντ Τζον βρέθηκε στην Ινδονησία για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης. Ξαφνικά μια μαϊμού, ονόματι Ναρούτο και του γένους μακάκα, άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή του Ντείβιντ και κατάφερε να βγάλει μια χαμογελαστή selfie, η οποία έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ.
Ο Βρετανός φωτογράφος δημοσίευσε τις φωτογραφίες σε άλμπουμ και έτσι ξεκίνησε ένα κίνημα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την τέχνη, σε ό,τι αφορά τα ζώα.
Η PETA αποφάσισε το 2015 να μηνύσει τον Ντέιβιντ, υποστηρίζοντας πως δεν είχε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες της μαϊμούς, εφόσον αυτή τις είχε τραβήξει μόνη της. Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με την PETA, υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Η υπεράσπιση του Ντέιβιντ ισχυρίστηκε πως ο Ναρούτο, εφόσον είναι μαϊμού και όχι άτομο δεν μπορεί να διαθέτει πνευματικά δικαιώματα σε μια φωτογραφία. Ο Βρετανός δικαιώθηκε αλλά η PETA άσκησε έφεση.
Τρία χρόνια μετά, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της PETA και απεφάνθη πως οι μαϊμούδες, αλλά και όλα τα ζώα, δεν διαθέτουν τη νόμιμη ιδιότητα να διεκδικούν παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.
Σε μια κίνηση καλής θέλησης PETA και Ντέιβιντ συμφώνησαν ο φωτογράφος να δωρίζει το 25% των κερδών του που προκύπτουν από τη χρήση της selfie προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα προστασίας των μακάκων στην Ινδονησία.