- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Είναι αλήθεια πως η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της ένα νέο φονικό (υποβρύχιο) drone (UUV) σαλάχι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεκατευθυνόμενη νάρκη, αλλά και ως μέσο κατασκοπίας;
Στο star.gr, cnn.gr, newsit.gr, protothema.gr, iefimerida.gr, eleftherostypos.gr, newsbomb.gr, lifo.gr, news247.gr, tvxs.gr, newsbeast.gr, voicenews.gr, athensmagazine.gr, liberal.gr, gazzetta.gr, thepressroom.gr, rizopoulospost.com, newpost.gr, topontiki.gr, paraskhnio.gr, reader.gr, madata.gr κτλ, διαβάζουμε:
Είναι αλήθεια;
Το UUV (Unamanned Underwater Vehicle) που κανείς δεν έχει δει.
Στην Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:
«Η τουρκική εταιρεία Albayraklar Savunma έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Karadeniz το πρώτο σύστημα UUV που λειτουργεί ως αυτόνομο υποβρύχιο όπλο, αναφέρει η «Daily Sabah». Το πρόβλημα ωστόσο με τον ισχυρισμό, είναι πως κανείς δεν το έχει δει…
Το σύστημα φέρει την ονομασία «Wattozz» και παρουσιάζεται σε γραφιστικές απεικονίσεις ως σαλάχι. Το φερόμενο τουρκικό UUV μπορεί να εκραγεί πλησίον πλοίων με σκοπό την καταστροφή τους. Το «Wattozz», που διαθέτει λειτουργία αναμονής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο επιτήρησης. Ο χειρισμός του γίνεται με κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 5.5 κόμβους και διαθέτει αυτονομία 12 ωρών.
Νέο τουρκικό υπερόπλο;
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα warfiles.ru, οι Τούρκοι είναι πολύ καλοί στη δημιουργία photoshop και animations για να δικαιολογούν τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων (Οι αναφορές στο διεθνή τύπο, απασχόλησαν αρκετά τα τουρκικά ΜΜΕ). Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του project το 2023, το μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο. Οι κατασκευαστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις προδιαγραφές του εν λόγω UUV, όπως ακριβές μέγεθος, βάρος, ωφέλιμο φορτίο κτλ. Δεν έχουν παρουσιάσει επίσης καμία φωτογραφία (πλην του animation που προαναφέραμε), ούτε έχουν πει εάν θα καταστεί ποτέ επιχειρησιακό.
Τι συμπέρασμα βγάζουμε από τα ανωτέρω;
Είναι αλήθεια πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι έτη φωτός μπροστά από την αντίστοιχη ελληνική. Όταν όμως η τουρκική μηχανή προπαγάνδας παρουσιάζει ένα animation ως επίδειξη ενός νέου «υπερόπλου», ομολογούμε πως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας»
Επιπλέον
Η χρήση και οι εφαρμογές των UUVs με βάση τη παρούσα τεχνολογία, είναι κάπως περιορισμένες. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η επικοινωνία με το χειριστή, εξαιτίας της παραμόρφωσης των ραδιοεντολών στο νερό. Η ικανοποιητική λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος, απαιτεί μεγάλη ενέργεια που παρέχεται από μπαταρίες που από τη φύση τους προσθέτουν αρκετό βάρος, ενώ η εγγύτητά τους με το νερό στο περιβάλλοντα χώρο, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πρωτοποριακές εφαρμογές ασύρματης φόρτισης υποβρύχιων drones, η τεχνολογία ωστόσο βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσο τη κατέχει η Τουρκία.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes