Κοσμος

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία βαδίζουν αργά σε πόλεμο

«Ίσως τελικά η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη», αναφέρει ο αρθρογράφος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras23423.jpg
EUROKINISSI

Για επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε ένοπλη σύρραξη, κάνει λόγο αρθρογράφος του Foreign Policy, προειδοποιώντας ότι ίσως τελικά η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη.

«Η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας δεν ήταν ποτέ εύκολη. Οι γειτονικές χώρες βρέθηκαν σε πόλεμο μεταξύ τους αρκετές φορές τον 20ό αιώνα και βρέθηκαν κοντά σε στρατιωτικές συγκρούσεις στην ελληνική νησίδα Ίμια το 1996, προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην αποτροπή της "καταστροφής". Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται και τώρα στο χείλος του γκρεμού με τις δύο πλευρές να είναι γεμάτες από λαϊκιστές» επισημαίνεται στο άρθρο και προστίθεται πως «αυτήν τη φορά, η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά».

Στο ίδιο κείμενο, με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο», γίνεται λόγος για την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών από τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Πρόβλημα ο Καμμένος

Ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι τόσο η στάση του όσο και οι εμπρηστικές δηλώσεις του φέρνουν σε αμήχανη θέση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που η προκλητικότητα της Άγκυρας δεν φαίνεται να σταματά -ειδικά από τη στιγμή που στην εξουσία βρίσκεται ο Ερντογάν.

Όπως λέει, «η συνεργασία των δύο κομμάτων (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) ήταν πάντα παράξενη, καθώς το μόνο τους κοινό ήταν η αντίθεση στη λιτότητα».

kammenos23.jpg

Και προσθέτει: «Ο Καμμένος και το κόμμα του επανειλημμένα έχουν φέρει τον Τσίπρα σε αμήχανη θέση, με επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία ή απλά επειδή είναι μπερδεμένος με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησής του. Ο Καμμένος, ως υπουργός Άμυνας, επανειλημμένα έχει χλευάσει τους Τούρκους».

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως «θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο».

«Δεν άλλαξε στο παρελθόν και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει τώρα που τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί της κατάστασης από όλες τις πλευρές, για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά επίσης θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα ότι, τελικά, η σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη» προστίθεται.

Παρουσιάζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση, το Foreign Office παραθέτει τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί για το φερόμενο κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, θυμίζει τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και δίνει έμφαση στη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ειδικά για το τραγικό συμβάν ανοικτά της Σκύρου, επισημαίνει: «Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο».

mirage23423234.jpg

«Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή» προσθέτει το Foreign Policy.  

Πόντιος Πιλάτος το ΝΑΤΟ

Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει αναφορά και στην ελληνική κοινή γνώμη.

Όπως τονίζεται, «υπάρχει ένας πολύ αληθινός φόβος ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση την οποία δεν επιθυμεί», επισημαίνοντας πως «το ΝΑΤΟ είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε αυτό τον λεκτικό πόλεμο, καθώς ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για θέμα της Συμμαχίας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.