- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Για διαδικτυακές πωλήσεις ταυτοτήτων που έχουν εκδώσει οι γερμανικές αρμόδιες αρχές για πρόσφυγες κάνει λόγο το Spiegel Online.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, που επικαλείται στοιχεία εσωτερικής ανάλυσης της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, «η εμπορία τέτοιου είδους εγγράφων γίνεται κυρίως στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από την Ελλάδα «μπορεί κανείς με αυτά τα χαρτιά να επιβιβαστεί σε αεροσκάφη, χωρίς περαιτέρω ελέγχους, με προορισμό τη Στοκχόλμη, τη Φρανκφούρτη ή το Άμστερνταμ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αυξήθηκε ο αριθμός των διαπιστωμένων παράνομων αφίξεων με αεροπλάνα (στη Γερμανία) κατά 9% το 2016 και 22% το 2017. Κύρια χώρα αναχώρησης των πτήσεων ήταν η Ελλάδα, αναφέρει η ανάλυση».
Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού επικαλείται την περίπτωση ενός 35χρονου Σύρου που αναφέρεται με το ψεύτικό όνομα Χασάν Ραχίμι και είχε λάβει άσυλο στη Γερμανία λαμβάνοντας προσφυγική ταυτότητα, προσφυγικό διαβατήριο και κάρτα υγείας, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες. Η αδυναμία του να φέρει την οικογένειά του στη Γερμανία και να βρει δουλειά τον έκανε να πάρει την απόφαση να πετάξει το καλοκαίρι του 2017 από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη. «Όταν έφθασε εκεί εμπιστεύθηκε έναν διακινητή. Αυτός επρόκειτο να τον βοηθήσει να πάει στην Τουρκία, τη χώρα διέλευσης (σ.σ. προς τη Συρία)», γράφει το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας ότι κάποιος σαν αυτόν, που έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας στη Γερμανία, δεν μπορεί απλά να εισέλθει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διακινητής συμβούλευσε τον σύρο πρόσφυγα να πουλήσει τα έγγραφά του προκειμένου να αποκρύψει την ταυτότητά του σε περίπτωση ελέγχου, αλλά και για να κερδίσει χρήματα. Όπως γράφει το περιοδικό, ο σύρος πρόσφυγας «απέστειλε τα έγγραφά του ταχυδρομικώς στον ξάδερφό του που ζει στη Λειψία. Και εκείνος τα πούλησε μετά σε κάποιον ξένο για 1500 ευρώ. Το ποσό εστάλη αργότερα στον Ραχίμι. Τότε βρισκόταν ήδη πίσω στη Συρία».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έξαρση της «εμπορίας γνήσιων προσφυγικών εγγράφων – κυρίως μέσω του διαδικτύου. Στο Facebook υπάρχουν ομάδες, στις οποίες συναντώνται πωλητές και αγοραστές, διαπραγματεύονται κατά κανόνα στα αραβικά». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, συχνότεροι αγοραστές των εγγράφων είναι Σύροι που θέλουν να διαφύγουν στη Γερμανία. «Σύμφωνα με τη Europol, το τελευταίο διάστημα κατάσχονταν ολοένα και περισσότερα πλαστά ή παρατύπως χρησιμοποιηθέντα έγγραφα σε αεροδρόμια. Για αυτόν τον λόγο έχει αποστείλει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία συνοριοφύλακες στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτρέπουν τις παράνομες αφίξεις στη Γερμανία».
Μάλιστα, όπως γράφει το ρεπορτάζ, «σε λίγες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές στην Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA), ύποπτοι για τρομοκρατία έκαναν χρήση προσφυγικών ταυτοτήτων ώστε να φτάσουν στη Γερμανία με ψεύτικες ταυτότητες».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεύτερη μαζική επίθεση μέσα στον Δεκέμβριο συγκλονίζει τη χώρα
Δεύτερη επιχείρηση μέσα στον ίδιο μήνα, μετά την εντολή Τραμπ για «ναυτικό αποκλεισμό» της χώρας
Πώς οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού μπορούν να αλλάξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
O ποντίφικας αξιοποιεί δημιουργικά...τις αυπνίες του
Προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ
Οι νέες αποκαλύψεις ενισχύουν την εικόνα μιας σχέσης που δεν περιοριζόταν σε μεμονωμένες κοινωνικές εμφανίσεις
Η υπόθεση πήρε απρόσμενη τροπή όταν δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το νοσοκομείο
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι μιλά με τον Τραμπ περισσότερο από ποτέ
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Η υπόθεση άνοιξε έναν πολιτικό ασκό του Αιόλου
Κάθε πλευρά παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για τη συμπεριφορά του
H δικαστική απόφαση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία
Σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως η Meta, που βασίζονται κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο φίλων και ακολούθων
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.