Κοσμος

Τουρκία: Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Στο κρατητήριο 70 αξιωματικοί

Κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
turkey23423.jpg
EPA/STR

Τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για πιθανές διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, διέταξαν εισαγγελείς στην Τουρκία.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, ωστόσο ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη. Μεταξύ των συλληφθέντων, έχουν επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τουλάχιστον 50.000, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε 34 επαρχίες της χώρας, προχωρώντας στις συλλήψεις αυτές. Οι συλληφθέντες μπήκαν στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στον Δημόσιο Τομέα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Δύση, με οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κατηγορούν τον Ερντογάν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα ανατροπής του για να «εξαφανίσει» τους διαφωνούντες με την πολιτική του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.