Κοσμος

Επίθεση El Pais σε Ερντογάν: Λεκές που εξαπλώνεται στα Βαλκάνια ο πρόεδρος της Τουρκίας

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται η οικονομική και πολιτική επιρροή της Άγκυρας στη χερσόνησο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η απέλαση έξι Τούρκων πολιτών στην Άγκυρα λόγω των φερόμενων δεσμών τους με το κίνημα του Γκιουλέν προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο δεν είναι η μόνη διπλωματική αψιμαχία που σχετίζεται με την Τουρκία, και ειδικότερα με την εκκαθάριση που εξαπολύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ωστόσο, η ένταση με την Ελλάδα έχει πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά, καθώς για πολλοστή φορά η Άγκυρα διεκδίκησε εκ νέου αυτήν την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, στο Αιγαίο. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996.

Σύμφωνα με την El Pais, η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική προέκταση, αντιμετωπίζοντάς τα ως ένα «εύφορο» έδαφος για την οικονομική και πολιτική επιρροή της -σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για Άγκυρα και Κρεμλίνο. Ήδη, πολλές τουρκικές εταιρείες (κατασκευαστικές, χρηματοοικονομικές) έχουν σημαντική παρουσία σε κράτη της χερσονήσου, επηρεάζοντας καταστάσεις.