Κοσμος

Επίθεση El Pais σε Ερντογάν: Λεκές που εξαπλώνεται στα Βαλκάνια ο πρόεδρος της Τουρκίας

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται η οικονομική και πολιτική επιρροή της Άγκυρας στη χερσόνησο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan23423.jpg
EPA

Η απέλαση έξι Τούρκων πολιτών στην Άγκυρα λόγω των φερόμενων δεσμών τους με το κίνημα του Γκιουλέν προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο δεν είναι η μόνη διπλωματική αψιμαχία που σχετίζεται με την Τουρκία, και ειδικότερα με την εκκαθάριση που εξαπολύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ωστόσο, η ένταση με την Ελλάδα έχει πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά, καθώς για πολλοστή φορά η Άγκυρα διεκδίκησε εκ νέου αυτήν την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, στο Αιγαίο. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996.

Σύμφωνα με την El Pais, η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική προέκταση, αντιμετωπίζοντάς τα ως ένα «εύφορο» έδαφος για την οικονομική και πολιτική επιρροή της -σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για Άγκυρα και Κρεμλίνο. Ήδη, πολλές τουρκικές εταιρείες (κατασκευαστικές, χρηματοοικονομικές) έχουν σημαντική παρουσία σε κράτη της χερσονήσου, επηρεάζοντας καταστάσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.