Κοσμος

Πυρά Νετανιάχου κατά Ερντογάν: Είσαι χασάπης, κατέλαβες τη Βόρεια Κύπρο και σφάζεις Κούρδους στο Αφρίν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σηκώνει το γάντι και τα 'χώνει στον σουλτάνο, ξεκαθαρίζοντας: «Μη μας διδάσκεις ηθική και αξίες»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολομέτωπη επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου της Τουρκίας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι «κατακτητής» και «τρομοκράτης».

«Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του αντιμιλούν. Θα πρέπει να αρχίσει να το συνηθίζει. Αυτός που κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο και τις κουρδικές περιοχές και σφάζει πολίτες στο Αφρίν, δεν πρέπει να μας διδάσκει περί ηθικής και αξιών» ανέφερε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης. Και απαντώντας στους χαρακτηρισμούς «τρομοκράτης» και «κατακτητής» που εξαπέλυσε εναντίον του ο Τούρκος σουλτάνος, είπε ότι ο Ερντογάν είναι «χασάπης».

Η περιοχή του Αφρίν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας και κατοικείται κυρίως από πληθυσμούς Κούρδων. Σε αυτά τα εδάφη βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτο μήνα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (σ.σ. «Κλάδος Ελαίας») κατά δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Λάδι στη φωτιά

«Δεν έχουμε την ντροπή του εισβολέα πάνω μας, Νετανιάχου. Είσαι ένας εισβολέας και αυτήν τη στιγμή υπάρχεις σε αυτά τα εδάφη ως εισβολέας. Την ίδια στιγμή, είσαι τρομοκράτης» ήταν τα λόγια του Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του την Κυριακή, που έριξαν λάδι στη φωτιά, οξύνοντας την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις ήταν η επίθεση της Άγκυρας κατά του Τελ Αβίβ για τη χρήση drone και ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων στα σύνορα της Γάζας. Συνολικά 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «κράτος τρομοκρατίας» και για «απάνθρωπη επίθεση».

Για το ζήτημα αυτό ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να ψέξει τους Ισραηλινούς, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει τον «πιο ηθικό στρατό» του κόσμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι μόνο ως «πρωταπριλιάτικη φάρσα» μπορεί να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει «μαθήματα ηθικής στον ισραηλινό στρατό».