Κοσμος

Συκοφαντούν τη νεκρή Έλενα ο ιερέας – βιαστής και η πρεσβυτέρα (video)

Συνεχίζεται ο σάλος γύρω από τον θάνατο της 29χρονης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνεχίζεται ο σάλος γύρω από τον θάνατο της 29χρονης Έλενας Φραντζή, η οποία από την ηλικία των τεσσάρων ετών βίωνε τη σεξουαλική κακοποίηση από τον θετό της πατέρα, ιερέα Στυλιανό Σάββα, και τη σωματική βία από τη θετή της μητέρα, πρεσβυτέρα Ελένη Σάββα, στο χωριό Εργάτες. Ο ιερέας δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, ενώ η πρεσβυτέρα δικάζεται στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας.

Ο ιερέας δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και λέει χαρακτηριστικά ότι «Εγώ, η Έλενα και ο Θεός ξέρουμε την αλήθεια».

Στο μεταξύ εχθές η πρεσβυτέρα (με γυρισμένη την πλάτη) έκανε δηλώσεις στα κυπριακά ΜΜΕ προκαλώντας αλγεινή εντύπωση διατυπώνοντας ισχυρισμούς που στόχευαν στην παρουσίαση της Έλενας Φραντζή ως ψεύτρας, κλέφτρας και ανήθικης, παρά το ότι είναι νεκρή.

Η πρεσβυτέρα, μεταξύ πολλών άλλων, υποστηρίζει  ότι οι κατηγορίες εναντίον του ιερέα συζύγου της ήταν κατασκευασμένες και ότι η Έλενα Φραντζή χρηματίστηκε από πρόσωπα τα οποία δεν θέλησε να κατονομάσει.  Η πρεσβυτέρα υποστήριξε ακόμη πως η αστυνομία έχει στην κατοχή της ηχογράφηση στην οποία η Έλενα Φραντζή, μιλώντας με την άλλη θετή κόρη της οικογένειας, παραδέχτηκε ότι χρηματίστηκε.

Είπε ακόμα πως πήρε πολλά λεφτά, ισχυριζόμενη πως η Έλενα είχε αναφέρει ότι δεν θα έκανε την καταγγελία για 10.000 - 15.000 ευρώ, αλλά για πολύ περισσότερα, και μάλιστα κάποιος της τα χρωστούσε. «Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της. Εγώ έχω πάει στην κηδεία της», είπε η πρεσβυτέρα, αλλά «με αυτά τα λόγια δεν άντεξα, θύμωσα πολύ».

Η πρεσβυτέρα σε καμία περίπτωση δεν τεκμηρίωσε τα όσα καταλόγισε στην Έλενα Φραντζή, λέγοντας πως δέχεται απειλές. «Με απειλούν. Δεν μπορώ να σας πω ποιοι τη χρημάτισαν. Εγώ τώρα δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Καμιά μάνα δεν θα ανεχόταν τέτοιες πράξεις από τον άντρα της. Θέλω να σας πω πως όταν μια γυναίκα, μια μάνα, βλέπει αυτά που η Έλενα κατηγόρησε τον άντρα μου, θα έφευγα να πάω στο μοναστήρι και θα είχα ψυχολογικά προβλήματα».

Η σύζυγος του ιερέα παραδέχτηκε ότι έχει χτυπήσει την Έλενα με μία κουτάλα, και δικαιολόγησε την πράξη της με τον ισχυρισμό ότι η θετή της κόρη είχε κλέψει χρυσαφικά που αποτελούσαν τάματα στην Αγία Παρασκευή. Τα χρυσαφικά, όπως είπε, είχαν βρεθεί κάτω από το θρανίο της στο σχολείο. Η πρεσβυτέρα προσπάθησε επίσης να εμφανιστεί ως «στοργική» μητέρα, λέγοντας πως αγόραζε στην Έλενα καλά ρούχα και την πρόσεχε.
 

Το δικαστήριο

Όπως καταγράφεται στην απόφαση του Εφετείου, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η καταγγελία εναντίον του ιερέα έγινε μετά από πολλά χρόνια, το 2011, όταν η Έλενα ήταν στην ηλικία των 22 ετών.

Προηγήθηκε η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με γυναίκα ψυχολόγο στην οποία βρήκε τη δύναμη να εκμυστηρευθεί τα όσα της είχαν συμβεί κατά το χρονικό διάστημα που διέμενε με τον ιερέα και την οικογένεια του. 

Παρά την ενθάρρυνση της ψυχολόγου να καταγγείλει την υπόθεση, εντούτοις, εκείνη την περίοδο η ίδια δεν αισθανόταν ακόμη έτοιμη.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Εφετείου, «προσπάθησε να αναφερθεί στα προβλήματα της, χωρίς ονόματα, σε τηλεοπτική εκπομπή και σε Μητροπολίτη όπου ανέφερε ονόματα, αλλά επειδή θα ξεκινούσε τα μαθήματα της ως φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο είχε αποφασίσει ότι θα άφηνε το θέμα για μετέπειτα.

Μόνο όταν η θεία της στην οποία είχε αποκαλύψει τα συμβάντα και μαζί της είχαν επισκεφθεί τον Μητροπολίτη, παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε τα όσα της είχε η ίδια αναφέρει αποφάσισε να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία μετά από προτροπή άλλης Λειτουργού του Γραφείου Ευημερίας». 

Μετά την καταδίκη και τη φυλάκισή του για περίοδο 18 μηνών, ο ιερέας άσκησε έφεση. Το τριμελές Εφετείο δεν εντόπισε οποιοδήποτε σφάλμα στην πρωτόδικη απόφαση την οποία και επικύρωσε, όπως έπραξε και σε ό,τι αφορά στην επιβληθείσα ποινή.

Ειδικά ως προς το ύψος της ποινής, το Εφετείο υπέδειξε ότι «οι υποθέσεις του είδους πράγματι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα γιατί η σεξουαλική ικανοποίηση του θύτη παρέχουσα προσωρινή και μόνο ευχαρίστηση σ’ αυτόν, έχει καταλυτική και διαρκή επίπτωση στο θύμα. Η αμαύρωση και σπίλωση της παιδικής ψυχικής αθωότητας αποσυνθέτει τον χαρακτήρα του παιδιού σε βαθμό που αποστερείται της φυσιολογικής ζωής».

Ένα από τα ευρήματα του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν ότι η παπαδιά κακοποιούσε την Έλενα την περίοδο που διέμενε στην οικογένεια του ιερέα. Μάλιστα, η θέση αυτή προωθήθηκε και από την υπεράσπιση. Επί του προκειμένου το Εφετείο επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να μη σχολιάσει αρνητικά τη μη δίωξη και της συζύγου του εφεσείοντος (σ.σ. του καταδικασθέντος ιερέα) για τη συμπεριφορά της έναντι της παραπονούμενης που όπως ήδη σημειώθηκε προηγουμένως ήταν δεδομένη από την υπεράσπιση κατά την αντεξέταση της παραπονούμενης.