Κοσμος

ΥΠΕΞ πΓΔΜ: Εδώ στα Βαλκάνια, βιώσιμη λύση είναι αυτή που οδηγεί και τις δύο πλευρές μπροστά

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», ανέφερε σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ν. Κοτζιά ο Νικόλα Ντιμιτρόφ

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dimitrov.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας/pool

Τη διαφωνία του στην προοπτική της ενιαίας και αμετάφραστης ονομασίας για την πΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Είναι δύσκολο. Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «ευαίσθητες» τις ισορροπίες γύρω από το ονοματολογικό, καθώς υπάρχουν προκαταλήψεις στην κοινή γνώμη και των δύο κρατών.

Αφού επανέλαβε ότι «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό (το εμπόδιο), με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς και ανοίγοντας τις πόρτες για το μέλλον», πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) και θα έχουμε πολύ περισσότερα, διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «βιώσιμη λύση είναι αυτή η οποία, με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές, και εκ μέρους της κοινής γνώμης και από τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας να φθάσουμε σε σημείο που θα είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε αυτό και να το προτείνουμε και να το υπερασπιστούμε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ ειλικρινά, κάποιες φορές, νομίζω ότι παρότι είμαστε σε διαφορετικές πλευρές και εκπροσωπούμε διαφορετικές απόψεις, ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, διότι προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον. Και κάποιες φορές βιώνω τους διαφωνούντες με τον συμβιβασμό σαν να είναι στην άλλη πλευρά, διότι τραβούν προς τα πίσω. Και αυτό είναι ένα είδος αγώνα μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος».

«Εμείς εδώ στα Βαλκάνια έχουμε τόσο πολύ παρελθόν, ενώ κάποιες φορές δεν έχουμε πολύ μέλλον, και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις που θέλουν να ανοίξουν το μέλλον να καταφέρουν να υπερβούν τα εμπόδια που υπάρχουν» εξήγησε.

«Και βιώσιμη λύση, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά και να είναι αποδεκτή. Να κοιταχτούμε στα μάτια και να χαιρετίσουμε ο ένας τον άλλον σαν άνθρωποι. Είμαστε γείτονες και θα είμαστε πάντοτε γείτονες και νομίζω πως εάν αυτό το παίξουμε επιδέξια θα έχουμε και κοινό μέλλον, ευρωπαϊκό, όπου πιθανότατα θα μοιραστούμε πολλά συμφέροντα. Θα καταστούμε φυσικοί σύμμαχοι» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.