- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη για απεριόριστη πρόσβαση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε χθες 7 Ιουνίου ότι τα προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πολίτες ότι "κανείς δεν ακούει" τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Παρεμβαίνοντας για δεύτερη φορά αφότου ο Τύπος αποκάλυψε την υπόθεση, ο Ομπάμα έκρινε απολύτως αναγκαίο να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από επιθέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, προασπίστηκε τα κυβερνητικά προγράμματα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των Αμερικανών στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο, επιμένοντας ότι συνοδεύονται από εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από καταχρήσεις. "Κανείς δεν ακούει τα τηλεφωνήματά σας. Το πρόγραμμα δεν αφορά αυτό το πράγμα", τόνισε.
Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ αποκάλυψε την Πέμπτη ότι οι ομοσπονδιακές αρχές παρακολουθούν τους διακομιστές πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως των Google, Apple και Facebook, με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αρχεία που θα επιτρέπουν στους αναλυτές να εντοπίζουν τις κινήσεις και τις επαφές των προσώπων που τους ενδιαφέρουν. Οι εταιρείες Apple Inc και Facebook Inc αρνήθηκαν αμφότερες τις εικασίες ότι παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές τους. Η Ποστ ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας (NSA) και το FBI «έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές 9 κορυφαίων εταιρειών του Διαδικτύου», μέσω ενός άκρως απόρρητου προγράμματος, με την ονομασία PRISM. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες κάνουν «εξαγωγή» ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης.
Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία PRISM, το οποίο χρησιμοποιεί η NSA από το 2007 (είχε εγκριθεί επί Μπους), της κοστίζει 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και στόχος του είναι να συλλέγει από εταιρείες τεχνολογίας στοιχεία χρηστών από τους πελάτες τους. Με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, σε βίντεο, σε φωτογραφίες, σε αποθηκευμένα αρχεία, σε μεταφορές αρχείων, σε συνομιλίες, σε στοιχεία σύνδεσης που επιτρέπουν τον εντοπισμό ξένων στόχων και γενικότερα σε κάθε online δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Time», το PRISM είναι το... αγαπημένο εργαλείο των ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών: τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος υπήρχαν το 2012 σε 1.477 αναφορές στην καθημερινή ενημέρωση του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ενώ τουλάχιστον μία στις επτά αναφορές της NSA βασίζονται εξ ολοκλήρου σε στοιχεία του PRISM.
Οι εταιρείες που βρίσκονται στο... πρίσμα των παρακολουθήσεων, οι Apple, Google, Facebook, Microsoft και Yahoo, αρνήθηκαν ότι παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους.
Η Google ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.
Η Microsoft από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».
Ο επικεφαλής του Facebook για θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Οταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες, εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο». Ο Στιβ Ντόουλινγκ, εκπρόσωπος της Apple, δήλωσε πως η εταιρεία δεν έχει «ακούσει» για το PRISM και τόνισε πως η Apple δεν παρέχει σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές της κι αν οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της εταιρείας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή.
Υπό έντονη πίεση βρίσκεται από την Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την αποκάλυψη περί συμμετοχής των μυστικών υπηρεσιών στο πρόγραμμα «PRISM» της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω του οποίου παρακολουθούνται όλες οι τηλεπικοινωνίες αλλά και οι σέρβερ των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Το Εργατικό Κόμμα και αρκετοί βουλευτές των Τόριδων, απαιτούν την εμφάνιση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, την Δευτέρα στη Βουλή για να συζητητθούν οι διαστάσεις του ζητήματος που αποκαλύπτει η Guardian, και φέρει την Υπηρεσία Ασφαλείας, ειδικευμένης στις τηλεπικοινωνιακές παρακολουθήσεις GCHQ να χρησιμοποιεί την βάση πληροφοριών των ΗΠΑ, γνωστή ως «PRISM», με την οποία παρακολουθούταν η δραστηριότητα στο διαδίκτυο, (Google Facebook,Twitter,email, audio και video) ατόμων που για κάποιους λόγους θεωρούνται ύποπτα. Σύμφωνα με τη Guardian, η βρετανική GCHQ έκανε χρήση 200 φακέλων, τους οποίους είχαν επεξεργαστεί οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Κ. Τ.