- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Με πούλησαν για να ξεπληρώσουν ένα χρέος. Μακάρι να είχα πεθάνει», λέει η *Σάρα, μια γυναίκα 20 ετών από την Αλβανία και θύμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων. «Όταν ήρθα στη Βρετανία αισθάνθηκα μια ανακούφιση. Τώρα τρέμω στην ιδέα να γυρίσω πίσω. Φοβάμαι ότι θα ξαναζήσω τον ίδιο τον εφιάλτη», συμπληρώνει.
Το να καταλήξει στη Βρετανία δεν ήταν το όνειρο της ζωής της. Η Σάρα ήλπιζε να σπουδάσει στη χώρα της και να γίνει δικηγόρος. Δεν τα κατάφερε διότι από 13 ετών βίωνε την καταπίεση και την εκμετάλλευση από τον ανδρικό πληθυσμό της οικογένειάς της και του περιβάλλοντός της.
Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 13 ετών ο δάσκαλός της προσπάθησε να τη βιάσει. Ως συνέπεια η Σάρα έγινε η ντροπή της οικογένειάς της. Ο θείος της επιχείρησε να την σκοτώσει κατηγορώντας την ότι αυτή προσπάθησε να αποπλανήσει τον δάσκαλό της. Η Σάρα και η οικογένειά της μετακόμισαν, άλλαξαν πόλη.
Μετά από αυτό η Σάρα έπεσε σε κατάθλιψη και παρουσίασε τάσεις αυτοκτονίας. Συνέχισε τις σπουδές της, αλλά οι γονείς της είχαν αλλά σχέδια. Κανόνισαν να παντρευτεί με συνοικέσιο. «Δεν ήθελα να παντρευτώ, αλλά το είχε κανονίσει ο πατέρας και αναγκάστηκα να συμβιβαστώ για να μην τους ατιμάσω για άλλη μια φορά».
Από την Αλβανία βρίσκεται με τον σύζυγό της στην Ιταλία ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Η ευτυχία της κράτησε δύο εβδομάδες. Τότε ήταν που ο σύζυγός της την πούλησε για να ξεπληρώσει ένα δικό του χρέος. Από την μια ημέρα στην άλλη βρέθηκε στα πλοκάμια μιας συμμορίας διακίνησης ανθρώπων. Είχε γίνει μια σύγχρονη σκλάβα.
«Εμένα κι άλλες γυναίκες μάς είχαν κλειδωμένες σε ένα σπίτι στο Μιλάνο από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2016», θυμάται η Σάρα. «Ήμασταν υποχείριό τους. Μας έκαναν ό,τι ήθελαν. Προσπάθησα να αποδράσω πολλές φορές, αλλά δεν είχα καμία τύχη».
Όταν ο κλοιός της αστυνομίας έσφιξε γύρω από το κύκλωμα των διακινητών η Σάρα και οι υπόλοιπες γυναίκες μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. Μέσα στο αυτοκίνητο η Σάρα απέβαλε. «Είχα ακατάσχετη αιμορραγία και δεν θυμάμαι πολλά. Ξαφνικά βρέθηκα στο Καλαί. Μείναμε εκεί για μερικές ημέρες».
Η Αλβανή κατάφερε να διαφύγει πληρώνοντας 300 λίρες σε έναν άνδρα, ο οποίος κανόνισε να επιβιβαστεί παράνομα σε ένα φορτηγό και να περάσει απέναντι στη Βρετανία. Στους δρόμους της βρετανικής πόλης Ντάγκεναμ τις βρήκε η βρετανική αστυνομία. Ένα χρόνο μετά το βρετανικό κράτος αναγνώρισε ότι η Σάρα είναι θύμα trafficking. Ωστόσο, το αίτημά της για παροχή ασύλου απορρίφθηκε. Ισχυρίζονται ότι η Σάρα έχει γονείς στην Αλβανία και ότι η χώρα της διαθέτει φορείς που προσφέρουν βοήθεια για γυναίκες στην κατάστασή της. «Δεν έχω μιλήσει στην οικογένειά μου από την ημέρα που έφυγα από την Αλβανία. Φοβάμαι ότι ο σύζυγός μου θα έχει ανακαλύψει ότι δραπέτευσα από τους διακινητές και θα θέλει να με τιμωρήσει», λέει. «Στην Αλβανία δεν υπάρχει καμία προστασία. Δεν υπάρχουν οργανώσεις για γυναίκες θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για θύματα ενδοοικογενειακής βίας».
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η σύγχρονη δουλεία και η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ειδεχθή εγκλήματα. Η κυβέρνησή μας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει. Συνεργαζόμαστε με τις αλβανικές αρχές για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας».
* Το όνομα Σάρα δεν είναι πραγματικό.