Κοσμος

Το Αναντολού ανεβάζει video με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς την ημέρα του πραξικοπήματος

Και υποστηρίζει ότι οι εικόνες αυτές αποδεικνύουν την ενοχή τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ένα video στο οποίο παρουσιάζονται τρεις από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που πέρασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, να κρατούν όπλο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα (Ιούλιος 2016).

Τα πλάνα προέρχονται από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας σε στρατιωτική βάση, στις 14 και 15 Ιουλίου. Το video, διάρκειας 11 λεπτών και 32 δευτερολέπτων, δείχνει στρατιώτες και αξιωματικούς να κινούνται σε διάφορους χώρους ενός κτιρίου. Ορισμένοι από αυτούς είναι ένοπλοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.

Στο ίδιο video, διακρίνονται στη συνέχεια άνδρες των ειδικών δυνάμεων που παρέμειναν πιστοί στο καθεστώς Ερντογάν, να εισβάλουν στο κτίριο, θέτοντας το υπό τον έλεγχό τους.

Οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοσή τους, κατηγορώντας τους για πραξικοπηματίες, με την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα βίαιης ανατροπής του Ερντογάν και στη συνέχεια διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μόλις διαπίστωσαν ότι η προσπάθειά τους στέφθηκε με αποτυχία.

Η δημοσιοποίηση των εικόνων αυτών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στον «πάγο» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη διασυνοριακή γραμμή του Έβρου.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο συλληφθέντες θα παραμείνουν πίσω από τα κάγκελα στις φυλακές της Αδριανούπολης έως τις 30 Μαρτίου. Για την υπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια το πότε θα επιστρέψουν στην πατρίδα.

.