Κοσμος

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

«Δίκαιες» οι διαδηλώσεις, λέει ο Τούρκος αναπλ. πρωθυπουργός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνικές διαδηλώσεις για μια υπόθεση του 2004, με την απόφαση να δημοσιοποιείται σε μια στιγμή με διαφορετική σημειολογική βαρύτητα, καταδίκασε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Την ίδια ώρα, «δίκαιες και νόμιμες» χαρακτήρισε τις πρώτες διαδηλώσεις στην Τουρκία, αυτές που έγιναν ενάντια στα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκέζι στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς.

Οι δηλώσεις του κ. Αρίντς, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι δεν οφείλεται καμία συγνώμη σε αυτούς που προκάλεσαν «καταστροφές στους δρόμους», έρχονται λίγες ώρες μετά από μια παρόμοια τοποθέτηση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η ύπαρξη και η έκφραση διαφορετικών θέσεων είναι κάτι «φυσικό» σε μία δημοκρατία.

Οι δηλώσεις Γκιουλ και Αρίντς έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις σκληρές θέσεις που εκφράζει ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «πλιατσικολόγους» και «εξτρεμιστές» και τις διαδηλώσεις «υποκινούμενες από την αντιπολίτευση» και από «εξτρεμιστικά στοιχεία». Μάλιστα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που δέχθηκε, ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να μην αναβάλει το ταξίδι του για το Μαρόκο, εκτιμώντας ότι «σε λίγες ημέρες η κατάσταση θα επιστρέψει στο φυσιολογικό». Πάντως, 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, κατηγορώντας τον Ερντογάν για «κρατική τρομοκρατία», κήρυξε το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων KESK, το οποίο αριθμεί περίπου 240.000 μέλη.

Καταδίκη για παραβίαση δικαιώματος σε διαδήλωση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνικές διαδηλώσεις, καθώς και για παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Η απόφαση αυτή αφορά την υπόθεση μιας διαδηλώτριας, της Γκιολού Οζάλπ, η οποία συμμετείχε το 2004 σε διαμαρτυρία για την σφαγή της Χαλάμζα, το 1988. Όπως κατήγγειλε η ίδια, και τελικά δικαιώθηκε, συνελήφθη και υπέστη κακομεταχείριση από την τουρκική αστυνομία, βασανισμούς κατά τη διάρκεια της κράτησης της, ενώ δεν διερευνήθηκαν καθόλου οι καταγγελίες της από τις τουρκικές αρχές.

Τ.Σ.