- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας με τη χρήση μιας στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτικής ουσίας.
«Είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση είτε επέτρεψε ο νευροτοξικός παράγοντας, που ανήκει στη σειρά νευροτοξικών παραγόντων Novichok (σ.σ. σειρά νευροπαραλυτικών ουσιών που παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970- 1980) να φθάσει στα χέρια άλλων», κατήγγειλε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.
Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και απερίσκεπτης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανή πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μιας «στοχευμένης ενέργειας» του ρωσικού κράτους, το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το πώς αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι. Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, αφότου βρέθηκαν, έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους, σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης.
Υπογραμμίζοντας ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του είναι μια «στρατιωτικού τύπου» ουσία που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, η Μέι έδωσε διορία έως αύριο το βράδυ στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
«Την Τετάρτη θα εξετάσουμε λεπτομερώς την ανταπόκριση από το ρωσικό κράτος» συμπλήρωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό Κράτος εναντίον της Βρετανίας» επισήμανε.
Εξάλλου, όπως σημείωσε η Τερέζα Μέι, η δηλητηρίαση διαπράχθηκε «με φόντο ένα καθιερωμένο μοτίβο επιθετικότητας του ρωσικού κράτους» προειδοποιώντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει «ευρύτερα μέτρα» εναντίον της Ρωσίας σε σύγκριση με το παρελθόν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωθυπουργός υπενθύμισε τη σύρραξη στο Ντόνμπας, την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», τις «επανειλημμένες» παραβιάσεις του εναέριου χώρου πολλών ευρωπαϊκών χωρών, τις εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων, όπως και τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα που δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210 και πέθανε στο Λονδίνο το 2006.