Κοσμος

Καταρρέει τεράστιος παγετώνας στην Αργεντινή (εικόνες, video)

Παρουσιάστηκε μεγάλη ρωγμή, με αποτέλεσμα να μπει το νερό της θάλασσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
perito-moreno.gif
EPA/STRINGER

Πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες έχει γίνει μια «αψίδα πάγου», η οποία αποκολλάται από τον γιγαντιαίο παγετώνα Perito Moreno στην Παταγονία της Αργεντινής.

Η κατάρρευση ξεκίνησε το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Το νερό άρχισε να εισχωρεί από μεγάλη ρωγμή στον παγετώνα, ανακοίνωσε ο Εθνικός Δρυμός Los Glaciares στην Παταγονία, περίπου 2.000 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι η διάβρωση του παγετώνα γίνεται πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν που παρατηρήθηκε το ίδιο φυσικό φαινόμενο.

perito-moreno2332243.gif
EPA/STRINGER

Η δημιουργία αψίδας και η συνακόλουθη «εντυπωσιακή» κατάρρευσή της -σύμφωνα με τους ειδικούς-  παρατηρείται σε αυτόν τον τύπο παγετώνα, ο οποίος διατηρεί τις διαστάσεις του κατά μέσο όρο και (σε αντίθεση με άλλους) δεν συρρικνώνεται.

perito-moreno.gif
EPA/STRINGER

Η κατάρρευση του συγκεκριμένου παγετώνα συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, παρότι παρατηρείται τον Μάρτιο, δηλαδή στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο.

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια από το 2004. Την τελευταία φορά, το 2016, σημειώθηκε μέρα μεσημέρι και χιλιάδες τουρίστες το παρακολούθησαν.

Glacier bridge collapses in Perito Moreno || Viral Video UK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.