Κοσμος

«Αν σε βιάσουν, μην αντισταθείς»: Η ανατριχιαστική συμβουλή ενός διακινητή μεταναστών

Aπό την Αφρική στην Ευρώπη οι γυναίκες πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωπες με την σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη μεταναστευτικό οδό από την Αφρική ως την Ιταλία, γυναίκες και παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν σεξουαλική βία και κακοποίηση καθώς όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Unicef «σχεδόν οι μισές γυναίκες και τα παιδιά έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και συχνά πολλές φορές και σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες».

Το πόσο βέβαιο θεωρείται ότι οι γυναίκες θα κακοποιηθούν σεξουαλικά σε αυτό το ταξίδι επιβεβαίωσαν μία δημοσιογράφος και μία παραγωγός του CNN, που κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με ένα κύκλωμα διακινητών.

Δηλώνοντας ότι θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Νιγηρία, έρχονται σε επαφή με ένα από τα μέλη του κυκλώματος, και του ζητούν να τις βοηθήσει να φτάσουν στην Ιταλία, ώστε από εκεί μετά να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως το Λονδίνο.

Το ταξίδι κοστίζει 1.400 δολάρια το άτομο, ενώ εγγυητής της συμφωνίας ήταν ένας ακόμη παραγωγός του CNN, ο Χασάν, ο οποίος θα καλούνταν να λογοδοτήσει σε περίπτωση που οι δύο γυναίκες φοβούνταν κι εγκατέλειπαν το ταξίδι πριν φτάσουν στη Λιβύη και άρα πριν δώσουν τα λεφτά.

Το ίδιο βράδυ, οι δυο γυναίκες παίρνουν το «σήμα» να μεταβούν στην τοποθεσία όπου έχει ορισθεί το ραντεβού και τότε είναι που ο διακινητής ρωτά αν έχει μαζί τους όλα τα απαραίτητα, εννοώντας προφυλακτικά. «Πρέπει να τα έχεις στην τσάντα σου στο ταξίδι», της λέει και τη διαβεβαιώνει πως δεν χρειάζεται να πληρώσει για αυτά, αφού για την προμήθειά τους φροντίζει το κύκλωμα.

Όταν η δημοσιογράφος ζητά να μάθει γιατί είναι απαραίτητα τα προφυλακτικά, κι αν οι γυναίκες κακοποιούνται σεξουαλικά σε αυτό το ταξίδι, ο Οβέκε την ενημερώνει πως αυτό γίνεται στη Λιβύη.

«Οι άνδρες στη Λιβύη θα έχουν αυτό που θέλεις, καταλαβαίνεις; Δεν παίρνεις τίποτα χωρίς αντάλλαγμα σε αυτή τη ζωή. Εσύ είσαι τυχερή… Οι άνδρες κάποιες φορές περιμένουν ως και έξι μήνες πριν μπουν σε μια βάρκα για την Ευρώπη. Οι γυναίκες από την άλλη, ειδικά αν είναι όπως εσύ, καμιά φορά μπαίνουν στη βάρκα και την επόμενη μέρα», λέει ο Οβέκε. «Γι’ αυτό σου είπα να τα έχεις αυτά (τα προφυλακτικά) μαζί σου. Για να μη μείνεις έγκυος. Μπορεί να συναντήσεις κάποιον που θα θέλει να σε “βοηθήσει”», της λέει και επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα των προφυλακτικών, ενώ της δίνει και μια ακόμη «συμβουλή»:

«Αν σε βιάσουν, μην προβάλεις αντίσταση. Να έχεις πίστη στον Θεό», της λέει.

Για τη δημοσιογράφο και την παραγωγό του CNN το ρεπορτάζ έχει ολοκληρωθεί και ο εφιάλτης τελειώνει. Για χιλιάδες άλλες γυναίκες ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ.  

Το συνεργείο του CNN παρέδωσε όλα τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνά τους στις αρχές της Νιγηρίας, με την ελπίδα ότι θα βάλουν ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές, με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να πιάνουν αμέσως δουλειά, σημειώνοντας πως διεξάγουν έρευνα.  

ΠΗΓΗ: cnn, cnn.gr