- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Έπειτα από 25 χρόνια, πρέπει να βρούμε λύση» στο ονοματολογικό δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ από το Βερολίνο, τονίζοντας ότι η χώρα του «δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις».
Όπως ανέφερε ο κ. Ζάεφ το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι «η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών - αυτό που κάνουμε τώρα - και το πώς θα εγγυηθούμε και στις δύο πλευρές ότι η τελική λύση θα διαρκέσει για πάντα, ότι θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών».
Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πιθανότητα η λύση να έχει εξευρεθεί πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απάντησε: «Έχουμε τις διαφορές μας στο ζήτημα της ονομασίας. Υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση, αλλά μόνο αν οικοδομήσουμε τέτοια εμπιστοσύνη και δώσουμε και τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το τι θα είναι αποδεκτό από τον κόσμο. Όχι μόνο από τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, ή τον Ντιμιτρόφ και τον Κοτζιά».
Ο κ. Ζάεφ, ο οποίος χθες το βράδυ μίλησε σε κλειστή εκδήλωση του Ιδρύματος Friedrich Ebert στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε για την ειλικρινή προσήλωση της κυβέρνησής του στην εξεύρεση λύσης: «Έπειτα από 25 χρόνια, πρέπει να βρούμε λύση. Με την ελπίδα ότι θα παραμείνουμε εταίροι με την Ελλάδα με αξιοπρέπεια. Χωρίς αξιοπρέπεια, δεν γίνεται. Και το αντίστροφο: Αν καταστρέψουμε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, ή τις προσδοκίες της, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας. Με αυτό κατά νου, ξέρω ότι θα βρούμε μια λύση που θα δίνει επαρκείς εγγυήσεις στα δύο έθνη, τις δύο χώρες, και θα δίνει ευκαιρίες για το μέλλον», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η αριστερά είναι πιο ανοιχτή», «πιο θαρραλέα».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ειλικρινή» τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως σημειώνει, «πιστεύει ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του». «Ξέρω ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας είναι πολύτιμη για τη χώρα μου. Αλλά και η περιοχή ασφαλώς θα κερδίσει από την λύση του προβλήματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, για να συμπληρώσει εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό της και δεν θέλει κι άλλα. «Επομένως πρέπει να βρούμε λύση πριν γίνουμε μέλος της Ε.Ε.» τόνισε.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας «σημαντικό εμπόδιο» για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ κι αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση: «Με την Ελλάδα οικοδομούμε ένα θετικό μομέντουμ προκειμένου να υπερβούμε την μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία. Μαζί έχουμε προσηλωθεί στην διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και βελτιώνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών για την πιθανότητα να βρούμε λύση. Για να κάνουμε περαιτέρω βήματα, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός. Με φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο, συμφωνήσαμε σε πράξεις που θα βελτιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Ζάεφ και αναφέρθηκε στην αφαίρεση του ονόματος του Μ. Αλεξάνδρου από το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού προς την Ελλάδα. «Οι πράξεις μας δείχνουν την καλή μας βούληση και δείχνουν ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις», τόνισε ο κ. Ζάεφ. Επισήμανε ακόμη ότι από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα συμφώνησε να άρει τα εμπόδια στη διαδικασία επικύρωσης της δεύτερης φάσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., να ανοίξει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου και να ξεκινήσει τις ενέργειες για το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών.
Σε ό,τι αφορά την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Διεύρυνση της Ε.Ε. και την αναφορά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για ενθαρρυντική θέση, αν και όχι τόσο θετική όσο θα επιθυμούσε, και διευκρίνισε ότι χώρα του θα κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2005 και έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά στην εφαρμογή νομοθεσίας. Μίλησε πάντως για «καλή στιγμή» για τα κράτη της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, ώστε η Αθήνα να μπορεί πλέον να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δ. Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».
Κληθείς να συμβουλεύσει το αδελφό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το «μυστικό της επιτυχίας», επισήμανε πως «μείναμε 11 χρόνια στην αντιπολίτευση», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, αναγνώρισε ωστόσο ότι το SPD, ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ