Κοσμος

CNBC: Η Ελλάδα «δεν βγαίνει» χωρίς νέα δανεικά

Μονόδρομος το «δίχτυ ασφαλείας» μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση κρούουν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο CNBC για την «επόμενη ημέρα» μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν είναι απαραίτητη η προληπτική γραμμή στήριξης και ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της, ωστόσο τα πράγματα -σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNBC- είναι πολύ διαφορετικά.

«Κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ένα «μαξιλάρι» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αθήνα σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η έξοδος στις αγορές. Όμως, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά κάθε έκκληση για να ζητήσει ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας, καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και είναι ξανά ανεξάρτητη, δίχως διεθνή βοήθεια» ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Απαραίτητη η προληπτική γραμμή στήριξης

«Όσο οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» ξεκαθάρισε ο Ιβάν Μαμαλέτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale.

«Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης. Επιπλέον, αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει μία περιορισμένη επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε.

Εκτεθειμένη στις αγορές

Ουσιαστικά, κανένας θεσμός δεν μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, τόνισε το CNBC.

«Ομως, αν υπάρξει αναταραχή στις οικονομικές αγορές και οι αποδόσεις ανέβουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, μία προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού».  

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι ήδη έχει κάνει αρκετά για να προετοιμαστεί για απροσδόκητα γεγονότα, συνέχισε το CNBC, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες δημιουργίας «μαξιλαριού» περίπου 19 δισ. ευρώ, για τις αποπληρωμές του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος.

Αλλωστε, κάτι τέτοιο δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στους Financial Times. «Δεν μπορείς να έχεις ένα ''μαξιλάρι'' και μια προληπτική γραμμή στήριξης. Πόσα χρήματα θα βάλεις στην άκρη;» ανέφερε.