- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μία αύξηση της τάξης του 400% των κρουσμάτων ιλαράς παρατηρήθηκε στην Ευρώπη το 2017 σε σύγκριση με το 2016, μολύνοντας πάνω από 21.000 ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο 35 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι περισσότερες περιπτώσεις μολύνσεων παρατηρήθηκαν σε 15 από τις 53 χώρες της περιοχής, κυρίως στην Ρουμανία, την Ιταλία και την Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 70% σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές δεν γινόντουσαν εμβολιασμοί, ενώ είχε μειωθεί και η παροχή εμβολίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
« Κάθε μία νέα περίπτωση μόλυνσης από ιλαρά στη Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν εμβολιάζονται, ανεξάρτητα από το πού ζουν, κινδυνεύουν να νοσήσουν και να διαδώσουν την νόσο σε εκείνους που πιθανόν να μην έχουν τη δυνατότητα να εμβολιασθούν» λέει η Δρ. Ζουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθύντρια για τη Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η ιλαρά, μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες ή ακόμη και να σκοτώσει ασθενείς. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, εγκεφαλίτιδα - μια λοίμωξη που προκαλεί οίδημα του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση ή μαθησιακές δυσκολίες, σοβαρή διάρροια και σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις όπως πνευμονία.
Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό στοχεύει στην εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς σε πέντε περιοχές του ΠΟΥ έως το 2020. Σήμερα Τρίτη, οι υπουργοί Υγείας 11 χωρών θα συναντηθούν για να συζητήσουν την από κοινού εργασία για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό μέχρι το 2020.