Κοσμος

Τέλος το χύμα ελαιόλαδο στα ευρωπαϊκά εστιατόρια

Θυμηδία ανάλογη με τον κανονισμό για τα «καμπυλωτά αγγούρια»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σάλο στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στα χιλιάδες εστιατόρια, και θυμηδία στον ευρωπαϊκό Τύπο, προκάλεσε η απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 τη χορήγηση χύμα λαδιού το οποίο βρίσκεται στα γνωστά «λαδικά», σε μικρά δοχεία ή σε μπολ.

Οι εστιάτορες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σφραγισμένα μπουκάλια που πρέπει να πετάγονται όταν αδειάζουν. Σύμφωνα με την Κομισιόν το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι το λάδι ελιάς δεν έχει αραιωθεί με κάποιο κατώτερο.

Ωστόσο, όσοι αντιδρούν στο μέτρο επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δώρο» σε ελαιοπαραγωγούς που μπορούν και συσκευάζουν το προϊόν τους. Τονίζει μάλιστα ότι μέτρο το υποστήριξαν οι 15 από τις 27 κυβερνήσεις των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων εκείνων των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγών χωρών, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Ο Τύπος ειρωνεύεται το μέτρο αυτό, συστήνοντας στην Ε.Ε. να αφήσει το λάδι και να επικεντρωθεί στη λύση της κρίσης του ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» το περιέγραψε ως την «πιο παράξενη απόφαση ύστερα από τον μυθικό κανονισμό για τα καμπυλωτά αγγούρια», αναφερόμενη στους καταργημένους πλέον ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το σχήμα των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Η βρετανική «Telegraph» χαρακτήρισε το μέτρο «ανόητο», επικρίνοντας τη Βρετανία που απείχε από την ψηφοφορία στην Ε.Ε. και λέγοντας ότι θα έπρεπε να το είχε καταψηφίσει.

Δ.Κ.