Κοσμος

Δύο κορίτσια που μεγάλωσαν στα χέρια των τζιχαντιστών επιστρέφουν σπίτι τους

Γεννήθηκαν στη Γαλλία, βρέθηκαν μικρές στη Συρία, στην καρδιά του ισλαμικού κράτους. Σήμερα παλεύουν για μία νέα αρχή και επουλώνουν τα τραύματά τους

Μυρσίνη Λιοναράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Maryam ήταν 4 ετών και η αδερφή της 6, όταν η μητέρα τους το 2014 τις πήρε μαζί της στη Συρία για να ζήσουν με μία ομάδα τζιχαντιστών πολεμιστών. Μέχρι τότε τα δύο κορίτσια ζούσαν μία κανονική ζωή στη Γαλλία, στη Λυών, όπου είχαν γεννηθεί. Η ζωή τους άλλαξε όταν η μητέρα τους ερωτεύτηκε έναν εξτρεμιστή ισλαμιστή και δίπλα του ριζοσπαστικοποιήθηκε. Παράτησε τον άντρα της, πήρε τα κορίτσια και έφυγαν για τη Συρία, στην καρδιά του πολέμου. Εκεί έκανε άλλο ένα παιδί, τον Imram, που δεν πρόλαβε να γνωρίσει καλά-καλά τον πατέρα του που σκοτώθηκε σε μία μάχη του ισλαμικού κράτους.

Δύο χρόνια μετά το πρώτο τους ταξίδι, τον Δεκέμβριο του 2016 οι δύο αδερφές επέστρεψαν στη Γαλλία. Η μητέρα τους που ταξίδευε μαζί τους κρατείται έκτοτε στη φυλακή. Η Maryam και η Noussayba δεν ήταν μόνες στο αεροδρόμιο του Παρισιού όπου περίμεναν τον πατέρα τους. Είχαν μαζί τους και τον Imram, τον μικρό τους αδερφό. Ο μικρός όμως δεν τις ακολούθησε στη Λυών και στο σπίτι τους. Κρατήθηκε στο αεροδρόμιο από τις κρατικές υπηρεσίες και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του.

Ο πατέρας των κοριτσιών, ο Abdelhakim Labriak, από εκείνη την ημέρα της συνάντησής τους στο αεροδρόμιο παλεύει να προσφέρει στις κόρες του μία φυσιολογική ζωή που τόσο είχαν στερηθεί. Για δύο χρόνια στις μόνες φωτογραφίες τους που είχε δει, τα κορίτσια είχαν το δάχτυλο ψηλά προς τον ουρανό, σχηματίζοντας το σύμβολο του ισλαμικού κράτους.

Τις πρώτες τους ημέρες στο σπίτι είχε να αντιμετωπίσει δύο μικρά κορίτσια εντελώς φανατισμένα από την πλύση εγκεφάλου που τους είχαν κάνει. «Συχνά μιλούσαν για τον ήρωα και αναφερόντουσαν στον Abou Bakr Al-Baghdadi, τον χαλίφη του ισλαμικού κράτους που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη Συρία και καλούσε συχνά τους απανταχού μουσουλμάνους «στο σπίτι του Ισλάμ» και να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο στο όνομα του Αλλάχ». Η Maryam και η Noussayba ήταν και πολύ επιφυλακτικές απέναντί του αφού τις είχαν πείσει ότι ο πατέρας τους είναι ένας ψεύτης που δεν πρέπει να τον εμπιστεύονται. «Ήταν δύο τραυματισμένα κορίτσια που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο», εξηγεί ο Labriak υπενθυμίζοντας ότι επί δύο χρόνια ζούσαν στην καρδιά του πολέμου και οι βομβαρδισμοί, οι νεκροί και ο θάνατος ήταν στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Από τα τέλη του 2016 κάποιες δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις παιδιών έχουν επιστρέψει στη Γαλλία. Όπως σημειώνουν τα γαλλικά μέσα, η διαδικασία που τηρείται στις 9 από τις 10 περιπτώσεις είναι ίδια. Ανάλογα με τις συνθήκες, τους συγγενείς και την κατάσταση των παιδιών σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν στον γονιό που δεν έχει εμπλακεί με το ισλαμικό κράτος και ζει στη Γαλλία (αν υπάρχει), σε δεύτερη φάση δίνονται προσωρινά σε μία άλλη οικογένεια και σπανιότερα, μπαίνουν σε κάποιο ίδρυμα. Ο Labriak είναι από τις λίγες περιπτώσεις που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσει να ζήσει πάλι με τις κόρες του. Ξέρει ότι είναι πολύ τυχερός και δηλώνει ευγνώμων για αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε στον ίδιο, στην Maryam και τη Noussayba.

Τα δύο κορίτσια φυσικά παρακολουθούνται από ειδικό ψυχολόγο που στηρίζει και τις ίδιες και τον πατέρα τους και προσπαθεί να συμβάλλει στην ενσωμάτωση τους στη νέα τους ζωή. Οι μνήμες όμως δεν σβήνονται εύκολα. «Είδαν πράγματα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ», λέει ο πατέρας τους. «Η οικογενειακή μας ιστορία θα έχει στιγματιστεί για πάντα από το ισλαμικό κράτος, τη βία και το μίσος», συμπληρώνει.

Τα παιδιά τζιχαντιστές της Γαλλίας
Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Jean-Yves Le Drian ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να επαναπατρίσει τα παιδιά των τζιχαντιστών που είτε  έχουν γεννηθεί είτε ζουν σε άλλες χώρες αλλά οι γονείς τους ήταν γάλλοι πολίτες. Από την στιγμή εκείνη δεκάδες ιστορίες έχουν δημοσιευθεί στα γαλλικά μέσα και η ιστορία της Mariam και της Noussayba είναι μόνο μία από αυτές. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα τέτοια παιδιά υπάρχουν στη Συρία και το Ιράκ, οι εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για περίπου 400. Ο επαναπατρισμός τους έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του Ερυθρού Σταυρού που είναι από τις ελάχιστες οργανώσεις που μπορεί να παρεμβαίνει στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, 66 παιδιά έχουν επιστρέψει στην Γαλλία και η δικαιοσύνη και οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει τις υποθέσεις τους.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες που βγήκε στην επιφάνεια είναι αυτή ενός ανώνυμου άντρα που αναζητεί την εγγονή του στη Συρία. Ο γιός του ήταν ένας από τους τρεις καμικάζι του Μπατακλάν που σκοτώθηκε τη μέρα της επίθεσης το Νοέμβριο του 2015. Πριν ζούσε στη Συρία όπου και είχε κάνει παιδί με τη γαλλίδα σύντροφό του. Μητέρα και κόρη αγνοούνται προς το παρόν αλλά ο παππούς που ζει στη Γαλλία ελπίζει μία μέρα να αναλάβει την εγγονή του και υπόσχεται «να την προσέχει και να της δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί».