- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Προκλητικός ο Γιλντιρίμ και με το Σκοπιανό: «Η ΠΓΔΜ να αποφασίσει μόνη για το όνομά της»
Από την Άγκυρα ο Ζόραν Ζάεφ ζητά στήριξη στο θέμα της ονομασίας
Την Τουρκία επισκέφτηκε ο Ζόραν Ζάεφ τονίζοντας ότι "είναι η χώρα που είναι η μεγαλύτερη φίλη της ΠΓΔΜ" - Ο Γιλντιρίμ πήρε θέση για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό λέγοντας πως "η ΠΓΔΜ πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το όνομα της" - Ζόραν Ζάεφ: "Ζητάμε στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε"
Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Οι δυο πρωθυπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο να παίρνει θέση και για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ. «Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον «μεγαλύτερο φίλο» της χώρας του.
Μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά για την ονομασία της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι όλοι θέλουν λύση στη χώρα. «Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι εάν η λύση θα προστατεύει το κύρος και την ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν», σημείωσε και επανέλαβε ότι το «πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. Η ‘Μακεδονία’ ζητά στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Ο κ. Ζάεφ εκτιμά ότι το να υπάρξει λύση είναι εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα. «Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προσωρινό, είναι πρόβλημα αιώνων», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα για διευθέτηση όλων των διαφορών έως τον Μάιο.
«Μπορεί να υπάρξει τελική λύση μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας αυτό το Μάιο. Όλοι μας θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαΐου επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η 'Μακεδονία΄ θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί, θα είναι καλό. Αλλά και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να λυθεί δεν θα είναι πρόβλημα. Επειδή εμείς έχουμε αυτόματη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Αν το πρόβλημα λυθεί, θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Με όλους τους γείτονές μας συνεργαζόμαστε. Ασφαλώς και με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει έντονη συνεργασία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το επιχειρηματικό μοντέλο της κινέζικης πλατφόρμας αμφισβητείται αλλά εκείνη παραμένει ψύχραιμη και αισιόδοξη
Αριθμός ρεκόρ νεκρών - «Το θάρρος και η ανθρωπιά τους συγκρούονται με τις σφαίρες και τις βόμβες»
Tο Ισραήλ μπλοκάρει την είσοδο των καυσίμων, καταγγέλει ο διευθυντής των νοσοκομείων
Η Ντον Ρίτσαρντ κατηγορεί τον ράπερ ότι την υπέβαλε σε χρόνια απάνθρωπων συνθηκών
Έδρασε ομάδα πυροτεχνουργών
Πολεμική υστερία και συνειδητή αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης
Σε δηλητηρίαση από μεθανόλη αποδίδεται ο θάνατός τους - Τι την καθιστά τοξική για τον άνθρωπο
Παραμένει αποκλεισμένος ο νότιος τερματικός σταθμός του Γκάτγουϊκ
Χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά
«Περιστατικό ασφαλείας» υπό διερεύνηση
Θα παραμείνουν «σοσιαλιστές» ή θα υιοθετήσουν την ταυτότητα του «σοσιαλδημοκράτη»;
Πληροφορίες για ελεγχόμενη έκρηξη
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να τσακωθώ για τις τουαλέτες» - Απάντηση στον πόλεμο που δέχεται
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.