Κοσμος

Ένα κόκκινο γυαλιστερό αυτοκίνητο στο διάστημα

Η βόλτα των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων του Tesla Roadster

Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Αυτό το υπέροχο κόκκινο πράγμα» στο διάστημα, είναι ένα αυτοκίνητο.

Ένα Tesla Roadster που έγινε γνωστό από το 2008, όταν ήρθε στην αγορά σαν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο «του μέλλοντος» και πούλησε δυόμισι χιλιάδες κομμάτια προς 101.500 δολάρια το ένα.

Πολύ πιο διάσημο όμως έγινε το νέο μοντέλο της σειράς, το Model S που ήδη βρίσκεται στο διάστημα, στο παντοτινό του ταξίδι στο χάος.

Για όσους αναρωτιούνται γιατί να ταξιδέψει ένα αυτοκίνητο μέσα σε έναν πύραυλο στο διάστημα, η απάντηση είναι: Για να έχουμε όλοι, εδώ στη Γη, υλικό για να ονειρευόμαστε και να κάνουμε σενάρια. Είναι μία ιδανική εικόνα και γεννάει άφθονο υλικό για σκέψεις.

Η άλλη απάντηση είναι: Γιατί μπορεί.

Η ιδιωτική εταιρεία SpaceX, πρόεδρoς της οποίας είναι ο πάρα-πολύ-πλούσιος Elon Musk, που έστειλε τον πύραυλο Falcon Heavy στο διάστημα και στην οποία ανήκει το αυτοκίνητο, συνηθίζει να στέλνει περίεργα πράγματα εκεί ψηλά, έτσι χωρίς λόγο. Όπως, για παράδειγμα, ένα κεφάλι τυρί σε μία παλαιότερη εκτόξευση του SpaceX's Dragon, όταν ο Musk αποφάσισε να στείλει «το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί» στο διάστημα, σαν αναφορά στους αγαπημένους του Monty Python – που λάτρευαν ο,τιδήποτε ανόητο σαν καλλιτεχνικό πρότζεκτ. 

Αυτή τη φορά βέβαια, η ανοησία κοστίζει λίγο πιο ακριβά και πρόκειται να πλανάται εκεί έξω για δισεκατομμύρια χρόνια, εκτός αν γίνει αποκαϊδια από κάποια έκρηξη. 

Η, αξίας 200 χιλιάδων δολαρίων, Tesla Roadster που επιλέχθηκε να είναι το πρώτο αυτοκίνητο που ταξιδεύει στον Άρη – κι ακόμα παραπέρα – είναι μία κούκλα σε κατακόκκινο κερασί, βαθύ χρώμα, Midnight Red όπως το ονόμασε ο πολυεκατομμυριούχος εμπνευστής της αποστολής, αν και πολλοί σχολίασαν ότι ένα Νυχτερινό Μπλε χρώμα θα ταίριαζε καλύτερα στην κόκκινη επιφάνεια του Άρη, εκπροσωπώντας τον δικό μας Γαλάζιο Πλανήτη.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε η εταιρεία, δείχνει τη θέα από τη θέση του οδηγού, εκεί όπου βρίσκεται δεμένος ένας Starman, οδηγός της Tesla. Το απέραντο βαθύ, σε μία χορευτική, απαλή κίνηση χωρίς βαρύτητα. Όποιος το βλέπει καλό είναι να το συνοδεύει με κομμάτια του David Bowie – όπως ο Starman ήταν η μουσική υπόκρουση της εκτόξευσης. 
Δείτε το: εδώ

Στο λογαριασμό του στο Instagram, ο Musk ανέβασε μία κοντινή φωτογραφία της motherboard του αυτοκινήτου επάνω στην οποία είναι τυπωμένη η φράση: "Made on Earth by humans" (Κατασκευασμένο στη Γη, από ανθρώπους), δεδομένου ότι οι εξωγήινοι που θα ανακαλύψουν, ίσως, κάποτε το κόκκινο γυαλιστερό αυτοκίνητο θα γνωρίζουν αγγλικά. 

Οι μηχανικοί του SpaceX αρχικά υπολόγιζαν ότι η Tesla θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο με πιο μακρινό σημείο την τροχιά του Άρη και πιο κοντινό σημείο την τροχιά γύρω από τη Γη. Η τελική εκτόξευση όμως έστειλε το αυτοκίνητο σε τροχιά πολύ μακρύτερα από την αναμενόμενη, εκτοξέυοντάς το σε ζώνη αστεροειδών πολύ πιο μακριά από τον Άρη.

Με τα λόγια του Musk: "Υπολογίζουμε ότι θα πλανάται στο διάστημα για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, ίσως και δισεκατομμύρια".

Ωραία, μεγάλη βόλτα.