- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Αμπντάλα Γιαμίν (κεντρική φωτό) κήρυξε τη Δευτέρα το νησιωτικό κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες και αμέσως μετά οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ένδειξη ότι η κρίση με αφορμή τη φυλάκιση του πρώην προέδρου κορυφώνεται.
Ο Γιαμίν κυβερνά με σιδηρά πυγμή της Μαλδίβες από το 2013. Αλλά δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τις ΗΠΑ και την Ινδία, να απαλλάξει τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Νασίντ και οκτώ αντιπολιτευόμενους πολιτικούς που κρατούνται σε φυλακές, καταδικασμένοι για «τρομοκρατία, διαφθορά, κατάχρηση και προδοσία».
Ο Νασίντ, που έχει λάβει πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία, καταδικάστηκε το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι και οι εννέα πολιτικοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, όμως ο πρόεδρος αψήφησε αυτήν την απόφαση και, αντιθέτως, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 15 ημέρες.
«Ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια. Η υλοποίηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην παρούσα μορφή της, είναι ασύμβατη με τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας", δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας. Σύμφωνα με την προεδρία, "η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρεμποδίζει τη λειτουργία της κυβέρνησης".
Αργά το απόγευμα αστυνομικοί συνέλαβαν τον 80χρονο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, τον πρώην πρόεδρο των Μαλδίβων (1978-2008), όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του και επιβεβαίωσε η κόρη του. Ο Γκαγιούμ, που είναι ετεροθαλής αδελφός του Γιαμίν, συνελήφθη στο σπίτι του μαζί με τον γαμπρό του. Ο γιος του, Φαρίς, είναι μεταξύ των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που παραμένουν στη φυλακή.
Πολλές χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τις Μαλδίβες, μια χώρα 400.000 κατοίκων στον Ινδικό Ωκεανό που είναι γνωστή ως ταξιδιωτικός παράδεισος για τους τουρίστες.
Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενισχύονται οι ήδη διευρυμένες εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη σύλληψη και την κράτηση υπόπτων. Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει το κοινοβούλιο μέσα σε διάστημα δύο ημερών αν αποφασίσει να κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης όμως οι αρχές έχουν αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου επ' αόριστον.
Την περασμένη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης την αποκατάσταση δώδεκα βουλευτών που καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους επειδή αποστάτησαν από το κόμμα του Γιαμίν. Θεωρητικά, η απόφαση αυτή επιτρέπει στην αντιπολίτευση να ανακτήσει την πλειοψηφία στο 85μελές κοινοβούλιο και να ανατρέψει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο.
Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Έβα Αμπντάλα δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δείχνει πως το καθεστώς βρίσκεται υπό πίεση. «Είναι μια πράξη απελπισίας. Δείχνει ότι (ο Αμπντάλα Γιαμίν) τα έχασε όλα: την εμπιστοσύνη του λαού, του κοινοβουλίου, των άλλων θεσμών και των δικαστηρίων» ανέφερε μέσω του Twitter.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την κυβέρνηση «να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς». «Η κυβέρνηση και ο στρατός πρέπει να σεβαστούν το δίκαιο, την ελευθερία της έκφρασης και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο κόσμος σας βλέπει» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.