- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Τσάμικο» ζήτημα με χροιά ανθρώπινων δικαιωμάτων προσπαθεί να θέσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του έχει παραδεχτεί ότι οι διαπραγματεύσεις για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων δεν θα ανοίξουν το δρόμο για διεκδίκηση περιουσιών των Αλβανών της «Τσαμουριάς».
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Έντι Ράμα αξίωσε την ανέγερση μνημείου για τους συνεργάτες των ναζί Τσάμηδες στην Ήπειρο, υποστηρίζοντας ότι το «τσάμικο» ζήτημα είναι από τα πλέον προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο Ράμα στη συνέντευξή του έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα και μίλησε για «κινήσεις σκακιού».
Μιλώντας στην αλβανική τηλεοπτική εκπομπή Real Story ο κ. Ράμα υπογράμμισε ότι τα Τίρανα δεν τρέφουν οιαδήποτε εδαφική διεκδίκηση σε βάρος της Ελλάδας, όμως υποστήριξε ότι το «τσάμικο» σχετίζεται με τις περιουσίες μίας αλβανικής κοινότητας και με το δικαίωμα απότισης φόρου τιμής.
Η ελληνική διπλωματία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι για την Αθήνα δεν υφίσταται «τσάμικο» ούτε θα τεθεί επί τάπητος, κάτι που δεν έχει αλλάξει παρά την μεγάλη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Ράμα παραδέχτηκε μεν πως οι Έλληνες ορθώς απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί εδαφικών διεκδικήσεων όμως άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η διάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Δεν είναι δικό μας πρόβλημα εάν η Ελλάδα λέει πως “δεν αναγνωρίζω το τσάμικο”», διότι για μας είναι σαφές, εμείς δεν διεκδικούμε εδάφη, εμείς όμως θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα», είπε, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που έδωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Η δήλωση Ράμα ήλθε ωστόσο μία μέρα αφότου ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, παραδέχτηκε ότι οι προχωρημένες ελληνοαλβανικές επαφές των τελευταίων μηνών για διευθέτηση διμερών διαφορών δεν θα δρομολογήσουν διεκδικήσεις για τις περιουσίες των Αλβανών της «Τσαμουριάς».
«Όχι, θα πρέπει να είμαστε σαφείς, δεν ανοίγει αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο κ. Μπουσάτι σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Η εξομάλυνση των ελληνοαβλανικών σχέσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, και συμφωνία για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τα ελληνικά παράλια, ήτοι το μέγιστο που επιτρέπει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.